забранени храни при хемороиди
5
(3)

Съществуват някои забранени храни при хемороиди, консумацията на които може да повиши риска от обостряне на състоянието. Една от причините за поява на хемороидалните възли е запекът. Той е тясно свързан с храната, която приемаме, а често е резултат от липсата на достатъчно количество фибри в нашето меню. Разберете кои храни е добре да избягвате, особено ако вече сте се сблъсквали с възпалени хемороиди.

Кратък списък на забранени храни при хемороиди

Хемороидите са изключително неприятно явление, съпроводено с болка, парене и кървене от ректалната област. Не позволявайте това да се случва и на вас като просто ограничите или не консумирате изобщо някои забранени храни, изброени по-надолу в редовете.

Люти и силно подправени храни

Пикантните храни оглавяват класацията за забранените храни при хемороиди. Макар, че те нямат пряка връзка с констипацията, всъщност консумацията им води до раздразване на кожата около ануса след изхождане. Освен това лютите храни повишават киселинността в стомаха и често предизвикват раздразнение. А резултатът е подуване на вените в аналната област и влошаване на симптомите при хемороиди. Затова е добре да избягвате консумация на черен пипер, червен лют пипер, къри, люти чушки и др.

Млечни продукти

Млякото и производните му не трябва да присъстват в менюто на хората, страдащи от хемороиди. Това важи особено за тези с лактозна непоносимост. Ако в организма ензимите, които подпомагат разграждането не са достатъчно, млечната захар не се абсорбира и предизвиква ферментация в червата. А това от своя страна води до образуване на по-киселинни фекалии, които причиняват дразнене и парене при изхождане. Ако изобщо не може да се лишите от млечни продукти, то поне се насочете към такива без съдържание на лактоза.

Рафинирани въглехидрати

Най-добре е да стоите на страна от тези забранени храни при хемороиди. Това е така, защото в тях не се съдържат фибри. А това са вещества, които са с ключово значение за правилното функциониране на храносмилателната система. Заради липсата им, рафинираните и тестени изделия остават по-дълго време в стомаха, тъй като на тялото му е нужно повече време за да ги обработи. В резултат изхождането става много по-трудно, а понякога дори честата употреба води и до запек. Затова е по-добре да се опитате да ограничите белият хляб, повечето тестени закуски, ориз, паста и така наречения „джънк фуд“.

Солени храни и преработени сладкиши

За съжаление на много хора, това също за забранени храни при хемороиди. Това се дължи най-вече на факта, че солта в големи количества може да забави чревната перисталтика. Освен това, натрупването на сол в организма води до задържане на течности, а това ще направи изхождането трудно и болезнено, което от своя страна ще доведе до уголемяване на хемороидите. В същото време преработените сладкиши като кифли, понички, кроасани и останалите индустриални печива са пълни с добавена захар, стабилизатори, ароматизанти и овкусители. Затова и редовната им консумация носи риск от обостряне на хемороидалните възли, тяхното подуване и кървене.

Още информация относно забранените храни при хемороиди и полезни насоки за овладяване на състоянието

Актуална здравна информация за хемороидите и тяхното овладяване може да намерите на сайта на програма Хеморид. Платформата е специално създадена, за да предложи практически съвети за един по-добър живот без страдание на пациентите с хемороидална болест. Благодарение на нея страдащите могат да бъдат насочени към:

  • Активен и здравословен начин на живот без страдание
  • Компетентна и актуална здравна информация
  • Онлайн консултации

За въпроси и допълнителна информация нашият екип остава на разположение – contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: