хемороидална болест
5
(1)

Тъй като домашните средства невинаги помагат на пациентите с хемороидална болест, е възможно да се наложи прибягване до по-сериозни лечения. Хемороидите се развиват, когато вените в долната част на ректума и ануса се възпалят и подуят, най-често поради запек, бременност и др. Прекомерното напрежение може да наруши кръвообращението в деликатната зона, което води до натрупване на кръв във вените. Тъй като съединителната тъкан на кръвоносните съдове отслабва с течение на времето, хемороидите са особено чести сред възрастните хора.

Хемороиди – кога е необходимо лечение?

Има два вида хемороиди: вътрешни, които се развиват в долната част на ректума, и външни, които се развиват под кожата около ануса. Вътрешните хемороиди обикновено са безболезнени, но могат да кървят и понякога да излизат извън ануса, което причинява сърбеж и дразнене. Външните хемороиди обикновено са по-болезнени.

Много често симптомите на хемороидите са леки и се подобряват с домашни терапии, като установяване на редовни навици за изхождане, включване на повече фибри в диетата за предотвратяване на запек, упражнения за стимулиране на перисталтиката и вземане на топли вани.

В някои случаи обаче кървенето при хемороиди и другите неприятни оплаквания продължават месеци или дори години. Докато лекото кървене може да бъде управляемо неудобство, по-тежките случаи са опасни за пациента. Те изискват консултация с лекар, който не само поставя диагноза, но и назначава подходящо лечение.

Подходи за лечение на хемороидална болест

Най-подходящата терапия за лечение на хемороиди следва да бъде определена от лекар. Споделяме част от възможностите за овладяване на по-тежките случаи на хемороидална болест.

Лигирането с гумена лента е разпространено и доста ефективно лечение на вътрешни хемороиди, които кървят. По същество малка еластична лента се поставя около основата на хемороида. Процедурата кара вената да се свие и околните тъкани да „изсъхнат“, което може да помогне за задържането на зарасналата вена на място. За пълното премахване на хемороидите може да са необходими няколко процедури.

Хирургичното отстраняване е стандартът за лечение на големи, изпъкнали хемороиди, които кървят. Въпреки че е ефективен, този подход обикновено се разглежда като последна мярка, тъй като включва дълъг период на възстановяване.

Съществуват обаче минимално инвазивни алтернативи на традиционното отстраняване на хемороиди (хемороидектомия). Един от вариантите е емболизацията на хемороиди. Процедурата се извършва под упойка. Специалистът прави пункция с игла във феморалната артерия в слабините. Насочван от изображения в реално време, лекарят вкарва микрокатетър през мястото за достъп на иглата и го прекарва в артериите, които захранват хемороида. Използвайки малки метални спирали, лекарят блокира артериите, след което премахва микрокатетъра и налага превръзка. Процедурата отнема около един до два часа и е последвана от едночасов период на възстановяване. Повечето пациенти се прибират вкъщи на същия ден и възобновяват нормалните си дейности на следващия ден. Емболизацията на хемороиди не е свързана с болка или дискомфорт.

Лечението на хемороиди не бива да се отлага

Много пациенти с хемороиди отлагат консултацията със специалист, надявайки се, че състоянието ще отшуми от само себе си. Но тази стратегия може да изиграе лоша шега на засегнатите. По-разумния вариант е при симптоми на хемороиди да потърсите лекарска помощ за поставяне на диагноза и назначаване на лечение. За тази цел винаги можете да се обърнете към специалистите от програма Хеморид. Те са насреща за съвет. Вземат предвид състоянието на всеки пациент и предлагат най-подходящото лечение. Мисията им е една – осигуряване на пълноценен живот на страдащите от хемороиди.

Специалистите от Програмата провеждат онлайн консултация тук. Услугата е напълно безплатна. Повече информация може да получите на имейл: contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: