хемороиди и фисури
5
(2)

Хемороиди и фисури – тема табу, придружена със сърбеж, парене и болка. Каква е разликата между тях – ще научите в статията.

Голяма част от хората по света страдат от хемороиди и фисури, дори без да знаят. Всъщност, всеки от нас има хемороиди – това са малки съдови възглавнички, които се намират в близост до ануса, точно на изхода на ректума. Заедно с вътрешните и външните фактори, хемороидите са отговорни за уплътняване на червата и подпомагане изпразването им. Ние, обаче, забелязваме еректилната тъкан едва, когато е патологично увеличена.

Развитие на хемороиди

Хемороидите имат добро кръвоснабдяване и следователно – могат да се подуват значително при определени условия. А, такива са, например хроничен запек – поради силното напрежение при изхождане, кръвта се натрупва в съдовите възглавнички и така, вече не може да тече свободно. В резултат на това, хемороидите се уголемяват и могат да причинят редица проблеми. Други фактори, насърчаващи развитието на хемороиди, са липсата на движение, затлъстяване, бременност, диария, генетична слабост на съединителната тъкан и диета с ниско съдържание на фибри.

Как да разпознаете хемороидите?

Всеки човек, независимо от неговия пол и възраст, може да получи хемороиди, а хемороидалната болест може да бъде разделена на четири етапа. Първият от тях е, когато съдовите възглавнички са само леко уголемени и липсват симптоми. Втори етап е, когато хемороидите се уголемяват дотолкова, че могат да се напипат с пръст. Те излизат от ануса по време на изхождане или при физическо усилие, след което отново се изтеглят сами навътре. В третия етап, хемороидите са толкова големи, че не се отдръпват сами след изхождане, а трябва да им “помогнете” с пръст, за да се приберат. В четвъртия и последен етап, съдовите възглавнички са толкова големи, че не могат да бъдат избутани дори с пръст. Тогава, често дори част от аналната лигавица излиза от ануса, което е известно в медицинските среди като анален пролапс. Хемороидалната болест се появява чрез неприятни симптоми като сърбеж, парене, кървене и дори болка. Освен това, може да се появи и слуз в изпражненията.

Как да разпознаете аналните фисури?

За разлика от хемороидите, аналните фисури са малки разкъсвания в областта на ректума. Те могат да се появят както от външната страна на ануса, така и от вътрешната страна в предната част и често са дълги само няколко милиметра. Лекарите разграничават първична от вторична анална фисура. Първичната анална фисугира се причинява от фактори, подобни на тези при хемороидите, а именно прекомерно напрежение при изхождане, чест запек или диария, затлъстяване или диета бедна на фибри. Вторичните анални фисури възникват в резултат на различни заболявания или инфекции. Също, точно като при хемороидите, аналната фисура може да доведе до наличие на кръв в изпражненията.

Хемороиди и фисури – разлики

Изброените фактори могат да причинят хемороиди и фисури, а симптомите често са сходни. Съществуват обаче и някой разлики между хемороиди и фисури, които могат да се използват за разграничаване. Например, при аналната фисура често се появява пронизваща болка, след изхождане, като това може да продължи с часове наред. А, хемороидите, от друга страна, причиняват силна болка само в по-напреднали стадии.

Засегнатите от хемороиди често имат чувството, че не се изхождат напълно, докато този симптом при страдащите от фисури – липсва. Важно е да знаете, че аналната фисура може да причини хемороидална болест и при всички случаи трябва да посетите специалист, който да разграничи двете заболявания и постави диагноза. Освен това, навременното лечение за хемороиди и фисури е важно, за да не настъпят усложнения.

Хемороиди и фисури – правилната консултация е важна

Хората, страдащи от хемороиди и фисури, могат да се доверят на специалистите от Програма Хеморид. Това е платформа, създадена за помощ – леснодостъпна и с най-актуална информация по проблемните теми. Важно е да си осигурите пълноценен живот, независим от хемороиди и фисури. Благодарение на доказалите се медицински специалисти в областта, вие ще получите възможно най-пълна онлайн консултация относно състоянието си, която ще подобри вашия начин на живот.
Информирайте се още сега!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: