Хемороиди
4.8
(26)

Хемороиди – същност

Хемороидите представляват разширение на кръвоносните съдове в ректума (долната, крайна част на дебелото черво) и ануса и по-специално на т.нар. кавернозни тела (разположени на прехода между артериалните и венозни съдове), които съдържат артериална кръв.

Колко често се срещат хемороидите?

Появата на хемороиди е една от най-честите прояви на периферна съдова болест. Установено е, че хемороидите се срещат по често в индустриалните страни, като близо половината население над 50 години е имало оплаквания, свързани със заболяването. Обикновено боледуват хората в активна възраст – между 40 и 65 години. Поради хроничното развитие на хемороидите, често се стига до временна нетрудоспособност. Клиничната практика показва, че малък брой хора търсят медицинска помощ, а дълги години страдат от хемороиди преди да се обърнат към специалист.

Причини за поява на хемороиди

Основните причини, които водят до образуване на хемороиди, са:

  • запек – счита се, че това е водеща причина за поява на хемороиди. Повишеното налягане при дефекация, провокирано от запек, води до затруднено оттичане на кръвта от венозните сплитове и тяхното разширяване.
  • чести диарии
  • продължително стоене – дългото стоене в седнало положение не позволява оттичане на венозната кръв
  • проблеми с черния дроб – хроничните чернодробни заболявания създават риск от венозен застой в ректума, което е предпоставка за поява на хемороиди
  • бременност – хормоналните промени по време на бременността водят до уголемяване на матката, която притиска кръвоносните съдове. Това затруднява циркулацията на кръв в областта на ануса и благоприятства образуването на хемороиди.
  • тежки физически навици – вдигането на тежести и тежките физически усилия повишават вътрекоремното налягане, което води до венозен застой и поява на хемороиди
  • съдови заболявания (слабост, изтъняване или хронично възпаление на съдовите стени)

Провокиращи фактори

  • неправилно хранене – приемът на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри е рисков фактор за поява на хемороиди
  • наследственост – при много хора има вродена слабост на съединителната тъкан, от която са изградени вените. Това обуславя риска от поява на хемороиди.
  • възраст – с напредване на възрастта намалява еластичността на всички тъкани, включително и на кръвоносните съдове
  • наднормено тегло
  • професия – хората, които упражняват професии с малко или никакво движение са изложени на по-голям риск от хемороиди
    Видове хемороиди
  • вътрешни хемороиди – така се означават хемороидалните възли, които се образуват по стените на ректума вътре в тялото, преди аналния канал. Когато са в спокойно състояние не могат да бъдат почувствани. Не предизвикват болка, а кървенето е по време или след дефекация. При по-напредналите статии е възможно вътрешните хемороиди да изпаднат през аналния отвор и да не могат да се върнат обратно, което е свързано със силна болка.
  • външни хемороиди – когато хемороидалните възли са разположени по външната част на аналния канал, по повърхността на ануса и околната кожа. Те могат да бъдат почувствани ако се подуят, което е свързано със сърбеж, болка и кървене.
  • смесени хемороиди – наличие на вътрешни и външни хемороидални възли.

Симптоми при хемороиди

  • следи от кръв в изпражненията или по бельото – обикновено се наблюдава по време или след дефекация. Кръвта е яркочервена на цвят като покрива изпражненията отгоре. Този симптом се среща при около 80% от хората, които страдат от хемороиди.
  • парене, сърбеж в областта на ануса – усещат се най-вече след дефекация
  • дискомфорт и болка при изхождане – болката е характерна за външните хемороиди и е непостоянна, свързана с травмиране на хемороидалните възли, особено при запек. Наблюдава се и при усложнение на хемороидите – тромбоза или заклещване.
  • тежест и неприятно усещане в областта на ануса – обикновено се наблюдава, когато вътрешните хемороиди излизат през ануса при напън или физическо усилие.

Усложнения

  • тромбоза на хемороидалните възли – едно от най-често срещаните усложнения на хемороиди. Свързано е с образуване на тромби в кавернозните тела. Състоянието е съпроводено със силна болка.
  • възпаление – обикновено възниква след настъпила тромбоза
  • заклещване външните хемороиди
Често задавани въпроси за хемороиди

Често задавани въпроси за хемороиди

Разберете отговорите на най-често задаваните въпроси за хемороиди!

Повече информация

Лечение на хемороиди

Лечението на хемороиди включва:

Хигиенно-диетичен режим – препоръката на специалистите е да се избягват пикантни храни, подправки и алкохол. Добре е да се консумират храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци, овесени ядки, да се увеличи приема на течности. След дефекация аналната област трябва да се измива старателно с хладка вода и да се подсушава с мека памучна кърпа без да се упражнява силен натиск. Не се препоръчва употребата на тоалетна хартия.

Лечение с природни продукти – употребата на природни продукти се препоръчва при по лека форма на възпаление (болка, подуване) на хемороидите или като допълващо лечение към другите методи на терапия. Уместно е приложението на противовъзпалителни средства за локално приложение като ДжинДжира Актив Спрей / GinGira Activ Spray.

ДжинДжира Актив Спрей съдържа цинков оксид, екстракт от лайка и невен, хидратиращи компоненти и висококачествени емолиенти. Защитава кожата от раздразнения и е особено подходящо средство при хемороиди – допринася за намаляване на сърбежа и болката. Необходимото количество от продукта се нанася с ръка около ануса от 3 до 6 пъти дневно, след измиване и подсушаване.

Освен средства за локално приложение специалистите препоръчват прием на съдови протектори като Ентан / Entan.

Като универсален съдов протектор Ентан заздравява стените на кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове) и подобрява тяхната еластичност чрез влияние върху колагена и еластина в тях. Повишава венозния тонус, действа антиексудативно върху перивенозната тъкан, подобрява реологията на кръвта, което е особено подходящо в острата фаза на хемороиди.

В острата фаза на възпаление на хемороидите Ентан се приема 3 пъти по 1 растителна капсула дневно, а за поддържане 2 пъти по 1 растителна капсула за продължителен период от време.

Лечение с лекарствени средства за локално приложение – използват се в острата фаза и при по тежки форми на хемороиди, с което се цели да се намали болката, подуването, сърбежът и кръвотечението. Тези лекарствени средства са под формата на кремове, супозитории (свещички), гелове и др. Повечето медикаменти от тази група (като Долопрокт) съдържат съставка за облекчаване на болката – локален анестетик (лидокаинов хидрохлорид) и противовъзпалителна съставка (флуокортолонов пивалат). Максималният период на приложение е около 2 седмици.

Миниинвазивни методи на лечение – извършват се в амбулаторни условия, без да е необходим болничен престой. Към тези методи на лечение се отнасят криотерапия, електротерапия, склеротерапия, лазертерапия или инфраред терапия, лигатура с гумена лента и др

Оперативно лечение – до този метод на лечение се прибягва при изчерпване на възможностите на другите методи, при усложнения на хемороидите и обилно кървене с риск от анемия.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 26

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.