хемороиди запек
5
(1)

Знаем, че хората със запек са изложени на висок риск от развитие на хемороиди. Но изглежда негативната зависимост е двупосочна! Подутите вени в ректалната зона също могат да причинят, да допринесат или дори да влошат проблемите с изхождането. Ето защо регулирането на констипацията и овладяването на хемороидите трябва да вървят ръка за ръка. В следващите редове споделяме повече за този порочен кръг и как да излезете от него.

Запек и хемороиди – една нездравословна връзка

Хемороидите са разпространено състояние – всеки втори възрастен в САЩ се е сблъсквал с тях. Представляват възпалени и подути вени в ректалната зона, които често причиняват сърбеж, болка, дори кървене. Има два вида хемороиди – вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди се развиват в лигавицата на ануса и долната част на ректума, а външните хемороиди се образуват под кожата около ануса.

Запекът причинява хемороиди, защото е свързан с напъване по време на изхождане, което на свой ред оказва голям натиск върху вените в ректалната зона. Резултатът е, че те се разширяват, подуват и еластичността им намалява. Но връзката между констипацията и хемороидите е двупосочна. Когато са възпалени, хемороидите причиняват дискомфорт, болка и сърбеж в засегнатата област, което затруднява изхождането и води до запек. Те също могат да причинят кървене по време на изхождане. Друг фактор е, че хората с хемороиди може да избягват посещенията до тоалетна по голяма нужда поради дискомфорт или страх от болка. Това отлагане на свой ред води до натрупване на изпражнения и може да причини запек. Освен споменатите фактори, в някои случаи хемороидите действат като „запушалка“, което затруднява преминаването на изпражненията и пълноценното изхождане.

Как да прекъснем порочния кръг?

Лечението на запек, свързан с хемороиди, има някои различия със стандартното лечение на констипация. И все пак основните препоръки съвпадат. За да излезете от порочния кръг, е важно да увеличите приема на фибри. Тези хранителни вещества помагат за размекване на изпражненията и подпомагат преминаването и изхвърлянето им от организма. Ще си набавите дневната доза фибри чрез прием на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. За улесняване на изхождането е важен и приемът на достатъчно вода. Физическата активност също помага за стимулиране на движенията на червата и предотвратяване на запек. Спортът помага и на хемороидите като подобрява кръвообращението. Но е важно да изберем правилната активност! Уточняваме, че тренировките с тежести са противопоказни при хемороиди.

Препоръките, които се отнасят специално за справянето със запека, причинен или съпътстван от хемороиди, включват процедури като седяща вана. За целта пригответе леген с топла, но не гореща вода. По желание може да добавите английска сол или лайка. Накисването облекчава болката и възпалението в аналната област. Препоръчително е процедурата да се прави ежедневно за 10-15 минути. Също така е удачно да се прилагат локални кремове или супозитории за овладяване на хемороидите. За намаляване на болката и сърбежа може да се доверите на природните лечители – цинков оксид, лайка и невен, които ще откриете в дермокозметичното средство ДжинДжира Актив спрей.

Най-важното за хемороидите на едно място

Още полезна информация за хемороидите ще откриете на сайтът на програма Хеморидwww.hemorid.bg. Програмата обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. Целта е само една – предоставяне на комплексна грижа при хемороиди.

Освен компетентна актуална здрава информация и съвети за живот без страдание, Програмата предлага онлайн консултация и прегледи. Разберете как да се възползвате от тях, като се свържете с нашия екип на contact@hemorid.bg.

Ние сме насреща, за съдействие! Получете нужната информация, за да контролирате състоянието си по възможно най-добрия начин.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: