проблемно изхождане
0
(0)

Кой би помислил, че нещо толкова просто като тоалетното столче може да е толкова ефективно при проблемно изхождане? Навярно почти никой, но все пак има неоспорими доказателства за това! За да не сме голословни, представяме изследване по темата. Резултатите от него са публикувани в онлайн изданието на сп. Journal of Clinical Gastroenterology.

Проблемно изхождане – повече за нетрадиционното решение

Изследването е проведено сред 52 души (от които 40% жени) на средна възраст от 29 години. Участниците са в добро здраве, но имат известни оплаквания. 44% от тях споделят, че упражняват усилие при изхождане, а 1/3 – че имат усещане за непълно изпразване на червата. Всичко това идва да покаже, че доброволците имат симптоми на констипация (запек). Това е състояние, което не бива да се пренебрегва, тъй като крие риск от много проблеми, включително хемороидална болест (хемороиди).

За целите на изследването участниците използват тоалетно столче по време на дефекация. След 4-седмичен период се наблюдава нещо интересно и до голяма степен неочаквано. Цели 71% от доброволците имат по-добър чревен транзит, а 90% съобщават за намалено напрежение при изхождане.

Коментарът на изследователите

„Изследването доказва, че тоалетното столче наистина помага при симптоми на запек. Не е за вярване как нещо толкова незначително на пръв поглед може да допринесе за по-лесно изхождане. А с това и да спести проблеми като появата на хемороиди“. Коментарът е на водещия автор д-р Питър Станич от Държавния университет в Охайо.

За положителния ефект на тоалетното столче върху изхождането говори и фактът, че след края на проучването 2/3 от участниците продължават да го използват.

„Доказано е, че нормалната физиологична поза на тялото за дефекация е клекналата. Тоалетното столче позволява на тялото да заеме правилната позиция и ъгъл за по-бързо и лесно изхождане. Ето защо то помага за справяне със запека и намалява риска от хемороидална болест“, посочват учените.

Помощ при проблемно изхождане и съмнение за хемороиди

Експертите от програма Хеморид приканват всеки, който изпитва трудност при дефекация и подозира, че има хемороидална болест, да се обърне към тях за съдействие. Благодарение на солидния си опит и богата експертиза те бързо ще потвърдят или отхвърлят съмненията. Ако диагностицират хемороиди, ще предложат най-доброто лечение, ще дадат препоръки за активен живот без страдание.

Специалистите от Програмата провеждат онлайн консултация тук. Задайте вашите въпроси или запазете час за преглед. Повече информация за предлаганите услуги може да получите на имейл адрес contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: