хемороиди естествени средства
5
(4)

Познати са някои изключително ефективни естествени средства за облекчаване на хемороиди. Натуралната терапия е подходяща за прилагане у дома и няма опасност да влоши състоянието. В следващите редове вижте работещи решения за локално приложение.

Студен компрес

За да приготвите студен компрес, е напълно достатъчно да разполагате с плик лед, който да увиете с чиста хартия. Наложете го върху засегнатия участък за 10-15 минути и ще усетите моментално облекчение. Обяснението за този бърз ефект е, че при охлаждане кръвоносните съдове се свиват. Следователно оттока и възпалението намаляват, а дискомфорта, причинен от хемороидите, се овладява. Препоръчително е да нанасяте компреса няколко пъти на ден.

Вана с английска сол – едно от добре познатите естествени средства срещу хемороиди

Изключително добър ефект за облекчаване на възпалени хемороиди има ваната с английска сол или растения с успокояващ ефект, като конски кестен, лоза, хамемелис. Важно уточнение е, че водата не бива да бъде гореща или прекалено студена. Ако не разполагате с вана, може да изпълните този ритуал, използвайки биде или по-дълбок леген. Препоръчително е процедурата да се извършва след дефекация, по 15-20 мин. Освен че облекчава дискомфорта, хладката вана спомага за смаляване на хемороидалните образувания. Когато приключите, подсушете внимателно, без търкане, за да не раздразните деликатната зона.

Естествени средства с локално приложение срещу хемороиди

Природата ни е дарила с лекове, които безспорно помагат срещу дискомфорта, причинен от хемороидите. Такива са:

  • Цинков оксид
  • Лайка
  • Невен

Цинковият оксид има безспорни ползи за облекчаване на острите състояния при хемороидални кризи. Представлява минерал, който намира широко приложение в козметичната индустрия. Едно от водещите предимства на цинковия оксид за приложение при хемороиди е неговият мощен противовъзпалителен ефект. Употребата на цинков оксид в острата фаза на възпаление редуцира паренето, болката и дразненето. За максимален ефект и удобство се препоръчва минералът да бъде под формата на емулсия във вид на спрей.

Лайката е билка с множество лечебни свойства. Тя също повлиява възпалението, омекотява и тонизира кожата около засегнатия участък. Може да я прибавите към хладка вана, да я приемате под формата на чай или да нанесете локално под формата на тинктура. Има специално разработени натурални продукти, съдържащи лайка, с технология за удобно нанасяне.

Невенът е друго растение, което съдържа множество лечебни вещества. Етеричните масла в невена имат антисептично действие, каротинът подпомага възстановяването на увредената тъкан, флавоноидите укрепват стените на капилярите и малките съдове, а кумаринът проявява противовъзпалителни свойства. Това обяснява благотворното действие от локалното приложение на невена срещу хемороиди.

Трите посочени съставки се съдържат в дермокозметичното средство ДжинДжира Актив спрей.

Още полезна информация за превенция и овладяване на хемороиди

Програма Хеморид събира опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна, за да предостави пълна информация и емоционална подкрепа на страдащите от хемороиди. Ясната цел на Програмата е да създаде практически работеща система за контрол и овладяване на хемороидите, което безспорно ще подобри качеството на живот на засегнатите. За да научите колкото се може повече за състоянието и да получите полезни съвети за овладяването му посещавайте редовно интернет страницата www.hemorid.bg. Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: