флавоноиди хемороиди
5
(1)

Една от най-големите ползи на естествените флавоноиди (биофлавини/биофлавоноиди) е, че подпомагат здравето на кръвоносните съдове и намаляват дискомфорта при хемороиди.

Какво обаче представляват въпросните флавоноиди и защо са толкова важни за нормалното функциониране на кръвоносните съдове при хемороиди?

Флавоноидите са голяма група от над 6000 фитонутриента (растителни химикали) с мощно антиоксидантно действие. Открити са сравнително скоро (през 1938 г.) от унгарския физиолог и нобелов лауреат за медицина д-р Алберт Сент-Дьорди. Намират се в много плодове, зеленчуци, бобови растения и дори в някои билки (Гинко билоба) червеното вино (ресвератрол, проантоцианидин) и шоколада. Стоят зад различните нюанси на жълто, оранжево и червено на растенията и храните, които ги съдържат.

През последните десетилетия флавоноидите са обект на засилен интерес от страна на учените. Причина за това е тяхното предпазно, защитно и лечебно действие срещу едни от най-сериозните хронични и животозастрашаващи заболявания като:

  • алергия, астма, атопичен дерматит, диабет, подагра, мигрена, разширени вени, хемороиди, сърдечно-съдови болести

В основата на положителния ефект на флавоноидите е способността им да повишават устойчивостта, здравината и еластичността на съдовете. Погледнато през призмата на хроничен проблем като хемороидите, това е особено значение за пациентите.

Проучвания потвърждават благоприятния ефект на флавоноидите върху микроциркулацията, капилярната устойчивост и тонуса на съдовете, в частност на хемороидалните съдове

Ефектът от приема на флавоноиди при хемороидална болест е изследван в проучване, обхващащо 1514 пациенти. Резултатите категорично сочат, че при над 50% от хората, приемали флавоноиди, се наблюдава:

  • намаляване на кървенето, болката и сърбежа
  • по-нисък риск от последващ рецидив на хемороиди

Друго изследване с фокус върху лечение на хемороиди при 150 бременни и наскоро родили жени, показва, че:

  • флавоноидите са ефективно средство за контрол на симптомите на вътрешни хемороиди първа и втора степен

Авторите на изследването обаче НЕ препоръчват приема на флавоноиди при бременни жени.

Тук е мястото да кажем, че според системата на Банов от 1985 г. вътрешните хемороиди се делят на 4 стадия като:

  • 1 стадий са хемороиди, които не пролабират (излизат през аналния канал), но е възможно да кървят след дефекаця
  • 2 стадий са хемороиди, които пролабират при силен напън или при дефекация, но спонтанно се репонират (прибират) обратно

Най-мощните флавоноиди в подкрепа на страдащите от хемороиди

Едни от най-често използваните флавоноиди като естествена терапия за лечение на хемороидална болест се среща в цитрусовите плодове. По-интересното в случая обаче е, че други флавоноидни съединения, и производни на флавоноидите имат още по-голяма ефективност. Визираме преди всичко:

  • веществата в екстрактите от лечебното растение Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони)
  • най-мощният, известен на човечеството антиоксидант проантоцианидин

Тези вещества доказано заздравяват стените и подобряват еластичността на кръвоносните съдове чрез благотворното влияние, което оказват върху колагена и еластина. В допълнение влияят благоприятно върху микроциркулацията, здравината и тонуса на капилярите, вените и хемороидалния сплит.

Оптимално количество флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин се съдържат в продукти, подкрепящи здравето и функционалността на вените като Ентан.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: