кървящи хемороиди
4.8
(32)

Голяма част от населението се сблъсква с неприятните кървящи хемороиди в даден етап от живота си. Обикновено кървенето е характерно за вътрешните хемороиди и се проява след трудно изхождане, силови тренировка или тежка физическа работа. В следващите редове споделяме повече по темата.

Кървене при хемороиди – колко време продължава?

Хемороидалното кървене може да настъпи във всеки от 4-те стадия на състоянието. Ако се прояви в началните фази, обикновено отшумява в рамките на няколко дни до седмица. В по-напреднал етап хемороидите са силно разширени, което води до по-често възпаляване. От една страна, когато хемороидите са разширени, стените им изтъняват и отслабват, а възпалението ги прави по-пропускливи. Тъй като кървенето е резултат от разкъсване на стените на хемороидите, в напредналите стадии се среща по-често, а лечението отнема повече време – седмици или дори месеци. Понякога причина за дискомфорта е разкъсването на хемороид, с образувал се в него съсирек. Най-често това се случва поради напъване при изхождане. В този случай кървенето е обилно и отшумява за няколко минути, но е възможно да се появи отново при следващо изхождане. Ако кървенето при хемороиди е прекалено силно и продължително, задължително потърсете лекарска помощ.

Препоръки за овладяване на кървящи хемороиди

Най-добрият съвет срещу кървящи хемороиди е да се направи консултация с лекар, който да назначи подходяща терапия. В допълнение към лечението, придържането към някои препоръки при хемороиди може значително да облекчи дискомфорта. Ето кои са най-ефективните съвети.

  • Вана с топла вода
  • Прилагане на студен компрес
  • Използване на мокри кърпички вместо тоалетна хартия
  • Нанасяне на локални препарати

Ваната с топла вода е процедура с доказан ефект за намаляване на раздразнението при хемороиди. За добър резултат се препоръчва да я извършвате 3 пъти дневно, с продължителност 10-15 мин. По желание може да добавите английска сол или някои билки, като лайка, към водата.

Прилагането на студен компрес също върши чудесна работа, защото облекчава болката, свива подутите хемороиди и намалява разкъсванията на стените, което предизвиква неприятното кървене.

Тъй като възпалените хемороиди са много чувствителни, специалистите препоръчват да замените тоалетната хартия с мокри кърпички. Те са по-меки и не дразнят кожата. Може да изберете такива, които съдържат успокояващи вещества като алое вера.

Не на последно място за овладяване на кървящите хемороиди помага нанасянето на локални препарати, чиито съставки успокояват дискомфорта, като цинков оксид, лайка и невен . Изброените природни лекове се съдържат в натуралното дермокозметично средство ДжинДжира Актив спрей.

При кървене на хемороиди може да се обърнете за помощ към…

Висококвалифицираните опитни специалисти от Програма Хеморид – единствената платформа у нас, която оказва цялостна подкрепа на пациенти с хемороидална болест. Тя събира на едно място леснодостъпна и актуална информация за хемороиди и предоставя възможност за провеждане на прегледи и онлайн консултации. Нашите здравни експерти са на разположение на пациентите за:

  • Назначаване на подходящо лечение
  • Насочване към полезни препоръки за здравословен и активен начин на живот

При желание за консултация и трайно овладяване на хемороидите, не се колебайте да се свържете с нас на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 32

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: