хемороиди през лятото
4.3
(12)

Разширените вени в ректалната област са целогодишен проблем, но голяма част от потърпевшите се оплакват от обостряне на хемороиди през лятото. Състоянието предизвиква дискомфорт и ако не се овладее своевременно, може да развали лятната почивка. Най-често оплакванията включват сърбеж, болка и кървене на раздразнените хемороиди. Рискови фактори за проблема са запек, наднормено тегло и генетична предразположеност. В следващите редове споделяме повече за обострянето на хемороидите през лятото и как да го предотвратите.

Защо хемороидите се обострят през лятото?

В допълнение към споменатите рискови фактори за хемороиди, високите температури са още една предпоставка за обостряне на състоянието. Топлината предизвиква вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), включително в областта на ректума и ануса. В резултат може да настъпи подуване и раздразнение на ректалните вени.

Но през лятото има още няколко косвени предпоставки за хемороиди. Една от тях е, че през отпускарския сезон някои хора предприемат дълги пътувания. Продължителният престой в седнало положение определено допринася за поява на хемороидални възли. От друга страна по време на почивка на непознато място някои хора изпитват дискомфорт от посещение на тоалетната по голяма нужда и страдат от запек. Не на последно място през лятото се повишава консумацията на сладолед, безалкохолни напитки, алкохол, пикантни и като цяло по-вредни храни.

4 съвета за овладяване на хемороиди през лятото

  • Хранете се балансирано
  • Пийте достатъчно вода
  • Не забравяйте движението
  • Бъдете подготвени за всеки случай

Основната препоръка на специалистите за превенция и овладяване на хемороиди е да се обърне специално внимание на диетата. От първостепенно значение е в ежедневното меню да присъстват достатъчно източници на фибри, които да регулират перисталтиката. Такива са пълнозърнестите храни, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, краставица, диня, горски плодове и др. Лятото е най-доброто време да се насладите и на прясно уловена риба и морски дарове, богати на полезните омега-3 мастни киселини. От друга страна хемороидите „не обичат“ полуфабрикати, сладкиши, преработени меса и трансмазнини, така че ги ограничете доколкото е възможно.

Следващата стъпка е хидратацията. Високите температури през лятото предизвикват отделяне на повече течности от организма. Ако не компенсираме с прием на достатъчно вода, може да последват редица проблеми, включително обостряне на хемороиди. Важно е да уточним, че за да предотвратим констипацията, е препоръчително да пием вода, а не безалкохолни напитки с добавена захар или алкохол. Те създават илюзия за утолена жажда, но не регулират телесната температура и не улесняват процеса на изхождане.

Не на последно място, движението е важна част от режима за превенция на хемороиди. Разходките по плажа, лек джогинг и плуване са отличен начин да се раздвижите и да подобрите кръвообращението, включително в ректалната зона. Ако страдате от хемороиди, не се препоръчват тренировки с тежести, защото напъните могат да доведат до раздразнение.

За да сте напълно подготвени за лятната почивка, добавете в куфара природен продукт, който да използвате в случай на възпаление и обостряне на хемороидите. Съставки като цинков оксид, лайка и невен са особено ефективни за успокояване на нежната кожа и овладяване на болката, сърбежа и раздразнението. Ще ги откриете в дермокозметичното средство ДжинДжира Актив спрей.

Ако страдате от хемороиди, преди лятната почивка посетете…

www.hemorid.bg – сайта на програма Хеморид. Тук ще откриете актуална здравна информация и практически съвети за справяне с хемороидите. Платформата е създадена с идеята да повиши осведомеността по деликатната тема и да предостави комплексна грижа на хората с хемороиди. За целта Програмата обединява знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. Тук ще получите отговор на всеки въпрос по темата, може да направите онлайн консултация или да запишете час за преглед при нашите специалисти. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 12

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: