хемороиди без болка
4.8
(6)

В някои случаи симптомите при хемороиди могат да бъдат едва доловими, без болка, сърбеж, кървене и раздразнение. Част от засегнатите дори не разбират, че има проблем в ректалната област, поне в началото. В следващите редове споделяме повече за хемороидите и кога изискват лечение.

Видове хемороиди

Има два вида хемороиди – вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди се развиват в аналния канал и е възможно да се подуят и напълнят с кръв поради много причини: запек, напрежение, напъване и т.н. Вътрешните хемороиди обикновено се проявяват с безболезнено яркочервено ректално кървене върху тоалетната хартия след изхождане.

Външните хемороиди се развиват от външната страна на аналния отвор. Понякога предизвикват силен дискомфорт, а в други случаи са напълно безболезнени. Обикновено болката се появява при тромбозирали външни хемороиди. При тромбоза (кръвен съсирек) е възможно съдовете в перианалната област да се разкъсат и спукат.

Тромбозиралите външни хемороиди обикновено са болезнени в продължение на 72 часа, след което дискомфорта започва да отшумява от само себе си. Но на кръвния съсирек и хемороидалния възел, наподобяващ бучка, може да им бъдат необходими месец или дори повече, за да се абсорбират от тялото и да изчезнат. Ако болката е твърде силна и не отшумява в рамките на 72 часа, или когато хемороидалния възел е с голям размер, може да се наложи хирургическо отстраняване.

Хемороиди без болка

Безболезнените външни хемороиди обикновено са резултат от подуване на кръвоносни съдове под кожата около ануса, но без да има съсиреци или тромбоза. Набъбналите ректални вени може да бъдат предизвикателство пред поддържането на добрата лична хигиена и да представляват естетически дискомфорт. Възможно е симптомите да включват кървене при изхождане, дори да няма болка. Не забравяйте, че кръвта сама по себе си не е непременно причина за безпокойство. Все пак е препоръчително да се направи консултация с проктолог, който да изключи наличието на по-сериозен здравословен проблем. Ако се потвърди, че причина за кървенето е хемороидална болест, препоръките включват да се избягва продължителното седене и да се регулира перисталтиката за предотвратяване на напрежение при изхождане.

Помощ за пациентите с хемороиди

Сайтът на програма Хеморид предоставя леснодостъпна и актуална здравна информация за хемороидите. Тук ще откриете практически изпитани съвети за живот без страдание. Платформата обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата на екипа е предоставяне на комплексна грижа за профилактика и овладяване на хемороиди. Тук може да зададете въпроси за деликатното състояние и да се възползвате от опцията за онлайн консултация или записване на час за преглед при нашите специалисти. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: