превенция на хемороиди
5
(3)

Осъзнаваме колко е важно да работим в посока предотвратяване на хемороиди, чак когато се сблъскаме с неприятния дискомфорт в деликатната зона. Разширените вени в ректалната област могат да бъдат болезнено изживяване, затова в следващите редове споделяме 3 полезни съвета как да не допускаме появата им.

Не отлагайте посещението на тоалетната

Отлагането на позивите за посещение на тоалетната по голяма нужда може да доведе до втвърдяване и изсъхване на изпражненията, което затруднява преминаването и изхвърлянето им през чревния тракт. Обикновено резултатът е запек, съпроводен от силно напрежение при изхождане. Това напрягане увеличава натиска върху венозните възглавници и повишава риска от хемороиди. Също така напъването при дефекация може да превърне вътрешните хемороиди във външни.

Препоръките относно посещението на тоалетната не свършват дотук. Експертите съветват да ограничите престоя в седнало положение върху тоалетната чиния, защото тази позиция създава допълнителен натиск върху аналните кръвоносни съдове. Най-лесният начин да се придържате към тази препоръка е да оставите всички разсейващи средства, като телефон, списание и книга извън тоалетната.

Фокусирайте се върху храненето за предотвратяване на хемороиди

Тъй като запекът е сред основните „виновници“ за хемороиди, основната цел на превенцията е да се стремите изпражненията ви да бъдат меки и лесни за изхождане. Изборът на подходящи храни и приемът на достатъчно течности са първата стъпка в борбата с констипацията. Основната цел при изготвянето на подходящо меню срещу хемороиди, е то да включва достатъчно храни, богати на фибри. Те се съдържат в зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни. Същевременно е препоръчително да се избягват преработените храни и сладкишите, които често създават проблеми с перисталтиката.

Заложете на повече движение в ежедневието

Умерената физическа активност в ежедневието помага за предотвратяване и подобряване на много проблеми с червата и храносмилането. Заседналият начин на живот води до забавяне на организма в редица аспекти, включително метаболизма и перисталтиката. Упражненията подпомагат преминаването на изпражненията през стомашно-чревния тракт и предотвратяват запека, като по този начин намаляват риска от хемороиди. Подходящи активности са разходките, джогинг, плуване, танци, йога и др. Важно уточнение е, че при хемороиди тренировките не бива да са силови. Избягвайте вдигане на тежести, клекове и подобни движения, които увеличават коремното налягане. Тези упражнения могат да причинят повече вреди при хемороиди, отколкото ползи.

От предотвратяване до лечение на хемороиди – всичко полезно на едно място

Програма Хеморид е уникална по рода си платформа, създадена с цел да повиши осведомеността по темата и да предостави комплексна грижа на хората с хемороиди. За максимална полезност тя обединява знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. Програмата предлага актуална здравна информация, практически съвети за овладяване на хемороиди, онлайн консултации и прегледи. При въпроси, използвайте контактната форма тук. Нашият екип е на среща за съдействие!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: