хемороиди и спорт
5
(1)

В следващите редове ще говорим за хемороиди и спорт. За какво помага спортуването? Кои спортове са подходящи и кои не? Отговорите ви очакват!

Хемороиди и спорт – възможна комбинация!

Специалистите са единодушни, че спортуването не само е желателно, но и задължително за хора с хемороиди. „Тренировките са силно необходими и при външни, и при вътрешни хемороиди. От само себе си се подразбира, че, когато са правилно подбрани, спортните активности носят само и единствено полза за здравето“. Пояснението идва от Гонсало Кореа Гонсалез, вицепрезидент на Испанското научно дружество по спортна медицина (SEMED).

Специалистът е категоричен, че упражненията допринасят за намаляване на неприятните симптоми и ускоряват борбата с хемороидите. По думите му конкретните ползи от практикуването им са подобрена активност на антиоксидантните ензими, повишено освобождаване на противовъзпалителни цитокини. И още – помагат за по-добра ендотелна функция (ключ към здравето на съдовете), благоприятстват венозното връщане, предотвратяват образуването на тромби. Понижават агрегацията на тромбоцитите и повишават парасимпатиковия тонус, а с това повлияват благотворно и подвижността на червата.

Подходящи и неподходящи спортове при хемороиди

„По правило аеробните активности, които не изискват продължително седене или стоене на крак, са особено препоръчителни при хемороиди. Подходящи са също така леки форми на гимнастика, които укрепват мускулите и подобрява гъвкавостта, като пилатес и йога“, казва Кореа.

Експертът обръща специално внимание на факта, че аналните мускули трябва да се стимулират, за да се подобри кръвоснабдяването в областта. За целта препоръчва плуването. Съветът му към бременните, които са рискова група за хемороиди, е да практикуват ходене. „В идеалния случай бъдещите майки трябва да ходят по мек терен и да не правят прекалено дълги разходки“, уточнява Кореа.

По отношение на спортовете, които НЕ бива да се практикуват при хемороидална болест. Според експерта това са всички онези активности, които товарят корема или оказват натиск върху аналната област. Примери за такива са колоездене, гребане, конна езда, вдигане на тежести.

Хемороиди и спорт е една от многото теми, които вълнуват засегнатите

Още полезна информация по различни въпроси, касаещи хемороидалната болест, има в специализираната програма Хеморид. Тя обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, експерти от фармацевтичната индустрия, медици от клиники и консултативни центрове, пациенти от страната. Целта, която ги води, е осигуряване на цялостна висококачествена грижа за хората с хемороиди.

Програмата предлага възможност за онлайн консултация чрез контактната форма в сайта тук.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: