хемороиди забранени храни
5
(3)

При хемороиди диетата определено има значение, а консумацията на така наречените „забранени храни“ крие риск от обостряне на деликатното състояние. Разширените вени в аналната зона са толкова тясно свързани с храненето, защото запекът е една от водещите причини за развитие на хемороиди. А затрудненото изхождане често е резултат от липсата на фибри в менюто и присъствието на храни от „забранения списък“. В следващите редове вижте кои са те.

Рафинирани въглехидрати

Причината рафинираните въглехидрати да оглавяват класацията на забранени храни при хемороиди е, че те не съдържат фибри. Тези вещества са от ключово значение за функцията на храносмилателната система. Тъй като фибрите отсъстват от състава на рафинираните тестени изделия, тялото се нуждае от повече време, за да ги преработи и те престояват по-дълго в стомаха. Резултатът често е стомашни спазми и затруднено изхождане. В тази категория попадат белият хляб, ориз и паста, както и повечето тестени закуски, които се предлагат в заведенията за бързо хранене.

Пържени храни – забранени при хемороиди

Пържените храни са калорийна бомба и съдържат големи количества мазнини. Това затруднява храносмилането, а оттам и изхождането. Тези ястия са с оскъдно съдържание на полезни хранителни вещества и обикновено се приготвят по нездравословен начин. Растителната мазнина, която се използва за пържене, може да възпали и раздразни чревната лигавица, което е предпоставка за подуване на хемороидалните възли и засилване на оплакванията.

Люти храни

Пикантните ястия не се свързват с констипацията, но крият други рискове, свързани с обострянето на хемороиди. Лютите подправки повишават киселинността в стомаха и често предизвикват чревни раздразнения. В резултат вените в аналната област се подуват и това влошава симптомите при хемороиди. Не на последно място лютите храни предизвикват раздразнение на кожата около ануса при дефекация. Пациентите често се оплакват от усещане за парене, щипане, сърбеж и дори болка при изхождане след консумация на пикантни ястия. Ето защо, ако имате склонност или страдате от хемороиди, е препоръчително да избягвате консумацията на черен и червен пипер, оцет, къри и горчица.

Прекалено солените или сладки храни са забранени при хемороиди

Солта в големи количества определено не се препоръчва при хемороиди, защото може да затрудни придвижването на изпражненията и да забави чревната перисталтика. Друг негатив е, че натрупването на сол в организма е предпоставка за задържане на течности. Това може да направи хемороидалните възли по-големи и болезнени. Преработените сладкиши от рода на кифли, кроасани, шоколади, бисквити и др. съдържат големи количества добавена захар, стабилизатори, овкусители и ароматизанти. Ако прекалявате с консумацията на изброените продукти, рискът от обостряне на хемороиди е голям.

Още полезни насоки за овладяване на хемороиди, събрани на едно място

Сайтът на програма Хеморид обединява най-важната актуална здравна информация за хемороидите и тяхното овладяване на едно място. Платформата е създадена, за да предостави практически съвети за живот без страдание на пациентите с хемороидална болест. За целта Програмата обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Мисията ни е ясна – предоставяне на комплексна грижа за овладяване на хемороиди. Възползвайте се от опцията да проведете онлайн консултация или да запишете час за преглед при нашите специалисти. Екипът ни е на среща – свържете се с нас още сега!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: