лекар за хемороиди
4.9
(20)

Посещението на лекар за хемороиди често е отлагана стъпка от пациентите. Хемороидите са подути, възпалени вени около ануса или долната част на ректума (крайната част на дебелото черво). Те могат да създадат усещането за малки бучки във и около ануса. Хемороидите често се подобрят от само себе си в рамките на няколко дни. Но има и случаи, когато състоянието изисква лекарска помощ – поставяне на диагноза, назначаване на медикаменти или дори оперативно отстраняване на хемороидите.

Посещение на лекар за хемороиди

Както гастроентеролозите, така и проктолозите са често посещавани специалисти за лечение на хемороиди. Към какъв специалист да се насочите, зависи от вида и тежестта на хемороидите. Те биват два типа – вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди се образуват в лигавицата на ануса и долната част на ректума, а външните – под кожата около ануса. Най-добрият съвет при хемороиди, които не отшумяват с помощта на домашни средства, е да се консултирате с вашия личен лекар (общопрактикуващ лекар), който да прецени към какъв тесен специалист да ви насочи.

Гастроентеролог при хемороиди

Гастроентерологът е лекар, обучен в клона на вътрешната медицина, който се фокусира върху заболяванията на червата, жлъчния мехур, черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. Гастроентерологът може да диагностицира хемороиди, да назначи лекарства и да даде ценни насоки за промени в начина на живот. Гастроентеролозите могат също така да извършват определени процедури, като ендоскопия (вкарване на гъвкава тръба с камера в червата) и банд лигиране на хемороиди (лекарят поставя специална гумена лента около основата на хемороида, за да прекъсне кръвоснабдяването).

Проктолог при хемороиди

Проктологът или колоректален хирург е лекар специалист, обучен в клона на медицината, занимаващ се със структурата и заболяванията на ануса, ректума и дебелото черво. Тези специалисти също диагностицират и лекуват хемороиди. За разлика от гастроентеролога, проктологът може да осигури и хирургично лечение на хемороиди. Ако имате тежки хемороиди, проктологът може да препоръча хемороидектомия. Това е хирургична процедура за отстраняване на големи външни хемороиди и пролабиращи вътрешни хемороиди (хемороиди, които изпъкват от ануса).

Кога се налага посещение на лекар за хемороиди?

Контрол върху хемороидите може да се осъществи чрез следването на здравословни практики в ежедневието, като прием на достатъчно течности, балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, практикуване на физическа активност и поддържане на здравословно тегло. Тези стратегии, особено в комбинация с домашни лекове при хемороиди, помагат, когато състоянието е в начална фаза. Но някои индикации са сигурен знак, че е време за посещение на лекар. Притеснителните оплаквания включват кървене при хемороиди, болка, дискомфорт и сърбеж в аналната област, които не отшумяват повече от седмица или се влошават. В тези случаи незабавно потърсете помощ от специалист.

Ценна информация за превенция и овладяване на хемороиди

Сайтът на програма Хеморид предоставя леснодостъпна и актуална здравна информация за хемороидите. При нас ще откриете също и практически изпитани съвети за живот без страдание. Платформата събира на едно място знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата на екипа ни е предоставяне на комплексна грижа за профилактика и овладяване на хемороиди. Тук може да зададете въпроси за деликатното състояние и да се възползвате от опцията за онлайн консултация или записване на час за преглед при нашите специалисти. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: