хемороиди от запек
3.7
(3)

Появата на хемороиди от запек е нещо обичайно за хората, които не внимават какво ядат и се движат малко. Ако и вие попадате в това число, не пропускайте следващите редове. В тях даваме няколко хигиенно-диетични съвета за подобряване на чревния транзит и комфорт.

Не отлагайте и улеснете изхождането по голяма нужда

Никога не потискайте позива за дефекация.

Винаги когато можете, улеснете изхождането, като поставите столче под краката си и се наведе напред, докато сте на тоалетната чиния. По този начин тялото заема поза, близка до клекналата, която е сочена от учените като много по-естествена от седналата.

Постарайте се винаги да се изхождате по едно и също време на деня (за предпочитане сутрин). Така с времето ще си създадете редовен график за дефекация.

Приемайте повече фибри и по-малко захар при хемороиди от запек

Бавно и постепенно въведете в менюто си фибри. В случай че увеличите бързо приема на тези вещества, подпомагащи чревния транзит, рискувате да влошите запека.

Приемът на 1,5-2 л вода дневно с фибрите ще направи изпражненията меки и ще улесни преминаването им през червата.

Внимавайте! Избягвайте приема на фибри, ако 4-5 дни не сте ходили по голяма нужда. Вместо това изпийте 2-3 с.л. студено пресован нефилтриран зехтин преди лягане. Зехтинът ще помогне за смазване на червата и облекчаване на запека.

И накрая, но не по значение – заменете захарта с мед. Медът е пребиотична храна, която увеличава популацията на бактериалната флора (бифидобактерии и лактобацили) по естествен начин. Така подобрява здравето на храносмилателната система, а оттам и дефекацията.

Увеличете физическата активност

Заседналият начин на живот се отразява неблагоприятно на чревната перисталтика (движението на червата) и задълбочава запека. Ето защо е препоръчително да повишите двигателната активност. Ако не сте спортна натура, просто се постарайте да правите едночасови разходки всеки ден.

За още полезна информация и съвети относно хемороиди от запек и други причини посетете…

www.hemorid.bg – сайтът на програма Хеморид. Това е нова програма, която стартира в помощ на хората с хемороиди. Тя обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. Целта е само една – предоставяне на комплексна грижа при хемороиди.

Освен компетентна актуална здрава информация и съвети за живот без страдание, Програмата предлага онлайн консултация и прегледи. Разберете как да се възползвате от тях, като се свържете с нашия екип на тел.: (+359)2/437 37 95.

Ние сме насреща, за да ви съдействаме! Получите нужната информация, за да контролирате състоянието си по възможно най-добрия начин.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: