хранене при хемороиди
5
(1)

Водата и фибрите в храненето при хемороиди играят много важна роля за облекчаване на болката. Те помагат също и за профилактика, но някой храни е необходимо да се избягват.

Хемороидите често са болезнени и ни карат да се чувстваме дискомфортно. Ако операцията е неизбежна, промяната във вашата диета може да помогне за облекчаване на симптомите и подобряване на цялостното състояние. А, сега ще ви дадем няколко полезни съвета за храненето при хемороиди!

Хранене при хемороиди – какво е позволено?

Разтворимите фибри са особено препоръчителни, тъй като посредством тях, изхождането става по-меко и не толкова болезнено. Твърде големият им прием, обаче, може да доведе до подуване и болки в стомаха – така, че, консумирайте ги в умерени количества. Храни, съдържащи такива фибри са – боб, леща, ядки, пълнозърнести храни и сладки картофи.

Любимите плодове и зеленчуци – като съветваме, да оставите кората, ако е годна за консумация, тъй като в нея съдържанието на фибри е най-високо. Също и важни вещества, които предпазват хемороидите от раздразнение и кървене. И не забравяйте – колкото по-пресни, толкова по-добре. А, “добрите храни” срещу хемороидите са ябълки, грозде, домати, ягоди, зеле, броколи, тиквички, червен пипер (сладък) и банани.

Достатъчен прием на течности в храненето при хемороиди

Водата е още по-вкусна с плодове! Без значение дали това е лимон, портокал, лайм или пък горски плодове. Независимо дали страдате от хемороиди или не, важно е да имате достатъчен воден баланс, което означава поне 1,5 до 2 литра прием вода на ден. Дели е вода от чешмата, минерална или чай – вие изберете. Това ще позволи на тялото ви да изхвърли нежеланите и вредни остатъци от него и да запази имунната система здрава. Особено през лятото – тогава имате възможност да се насладите на повече пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. Много популярни са дините и краставиците, така че – хапвайте с удоволствие!

Какво не е позволено в храненето при хемороиди?

Храните с малко или никакво съдържание на фибри причиняват тежък запек и следователно – хемороиди. Естествено, не е необходимо да се избягват напълно, а се препоръчва да се намалят до необходимото количество. Такива са – бял хляб, брашно, млечни продукти, месо, “fast food” и храни с високо съдържание на сол, пикантни и естествено алкохол.

Какво още помага за справяне с хемороидите?

Храненето при хемороиди е важна част от облекчаване на симптомите, но има още много неща, които може да направите. Тези съвети не заместват посещението при лекар, но пък лесно може да ги приложите у дома.

Топла баня – потопете се и облекчете болката. Достатъчни са само около 15 минути, след които ще се почувствате по-добре. В идеални случай, това би било два до три пъти дневно и след всяко изхождане.

Памучно бельо – изборът му ще помогне много. Памукът е дишащ материал, който ще предотврати прекомерното натрупване на влага в областта.

Редовни упражнения – 20-30 минути дневно са достатъчни, за да облекчите симптомите. Също така, ако работите в седнала позиция, препоръчително е столът да не е твърд – така, че вземете възглавница за по-меко сядане. Това облекчава подуването на съществуващите хемороиди и предотвратява образуването на нови.

За още полезни съвети – Програма Хеморид

Иновативната програма Хеморид е създадена, за да повиши осведомеността за хемороидите. Тя представя пълна грижа за пациентите. В нея ще откриете всичко свързано по темата относно хемороидите, което ви интересува – през опита на висококвалифицирани специалисти в областта. Подарете си пълноценен живот и се възползвайте от онлайн консултации, които са напълно безплатни. А, за допълнителна информация – нашият екип е винаги на разположение на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: