упражненията помагат при хемороиди
4.3
(4)

Упражненията и ежедневната активност доказано облекчават неприятните симптоми и помагат при хемороиди, като укрепват мускулните групи в областта на тазовото дъно. Не е тайна, че извършването на физическа дейност при наличието на хемороиди може да бъде трудна задача заради болката и често срещаното кървене. Язденето, карането на колело и вдигането на тежести не са подходящи активности за това състояние, но в следващите редове ще ви запознаем с такива, които са.

Упражнения, които помагат при хемороиди

Заседналият начин на живот е най-големия враг на хемороидите и е предпоставка за тяхното появяване. От друга страна умерената физическа активност стимулира перисталтиката на червата, което облекчава симптомите при запек. Освен това се регулира циркулацията на кръв в ректалната зона и се предотвратява застоя на венозната кръв. Най-ефективни са аеробните упражнения като бягане, разходки и плуване за около 20 минути поне един път на ден. Друг вид упражнения, които могат да помогнат при хемороиди са:

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел са ефективни при хемороиди, защото укрепват тазовото дъно и аналната мускулатура. Това са ритмични свивания и разпускания на мускулите в областта на перинеума, които подобряват кръвообращението и предотвратяват появата на вътрешни хемороиди, и помагат за прибирането на външни. Съкращенията се правят със задържане от 5 до 10 секунди, 3-4 пъти дневно за около 5 минути.

Упражнения от йога – детска поза

Тази поза помага за увеличаване на циркулацията около аналния канал, облекчава запека, като същевременно отпуска долната част на гърба, бедрата и краката. Твърди се, че прави масаж на вътрешните органи. За да изпълните:

  • Започнете на ръце и колене
  • Седнете назад, като поставите бедрата на петите си
  • Изпънете ръце пред себе си или ги отпуснете край тялото
  • Почивайте в това положение до 5 минути

Повдигане на краката към стената (поза свещ)

Тази поза засилва кръвообращението към засегната зона, като същевременно облекчава дискомфорта и раздразнението. Изпълнете като:

  • Поставете краката си на стената и легнете по гръб
  • Поставете ръцете си в удобна за вас позиция или ги сложете на корема (масажирайте за по-добра перисталтика)
  • Задръжте тази позиция до 15 минути

Допълнителна информация свързана с хемороидите и как успешно да се справим с тях

За да се справите успешно с неприятните хемороиди е необходимо да сте наясно с цялата информация относно тях и какво причиняват. Сайтът на програма Хеморид е специално създаден, за да повиши осведомеността по темата, както и да помогне с практически изпитани съвети за живот без страдание. За максимална полза тя обединява знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. На сайта на програмата – www.hemorid.bg, ще откриете актуална здравна информация, онлайн консултации и прегледи. Нашият екип винаги е в готовност за съдействие при нужда – contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: