хемороиди след раждане
0
(0)

Проблем, който засяга голяма част от жените е честата поява на хемороиди след раждане. Това са подути вени, които са разположени в или около ректума и предизвикват физически дискомфорт по време на бременност или след раждане. Около 40% от жените, след като родят, имат хемороиди, които допълнително могат да утежнят и без това стресовата ситуация покрай отглеждане на новороденото. Ако те не се свият сами съществуват няколко начина за облекчаване на симптомите. Ето кои са те.

Причини за поява на хемороиди след раждане

Като за начало е важно да отбележим, че основната причина за поява на хемороиди след раждане е самата бременност. Бързо нарастващата матка, особено през последното тримесечие и най-вече през последния месец от бременността оказва натиск върху голяма вена, или така наречената долна празна вена. Нейната основна функция е да пренася кръв от долните крайници, обратно към сърцето. Налягането, което се получава забавя притока на кръв от долната половина на тялото. Натискът от забавеното кръвообращение притиска вените около ректума и ги кара да се подуват.

Друга причина е повишените по време на бременност и след раждане нива на хормона прогестерон. Той отпуска стените на вените и по този начин улеснява тяхното подуване.

Запекът е често срещан след раждане и затова, и една от последиците от него е появата на хемороиди. При много жени това може да бъде причинено от комбинация от променящите се хормони, небалансирано хранене и дехидратация.

Как да се справим с неприятните хемороиди след раждане?

Непрекъснатият стрес, на който е подложена жената след раждане, липса на качествено време за самата нея, покрай грижите за новородено, могат да бъдат предпоставка за по-трудно справяне с неприятните хемороиди. Затова обаче в следващите редове можете да прочетете как лесно и бързо да се облекчи аналният дискомфорт в няколко лесни стъпки.

Нанесете студен компрес

Студеният компрес облекчава болката и може да помогне за свиване на кръвоносните съдове. Това от своят страна би било от полза за по-бързо прибиране на болезнените хемороиди. Нанасяйте студен компрес за 10-15 мин на мястото, няколко пъти на ден. Ако слагате лед, винаги го увивайте в хавлия, за да избегнете прекия достъп до раздразнената кожа.

Консумирайте храни с високо съдържание на фибри

Опитайте се да консумирате храни, които съдържат високо съдържание на фибри. Това е важно, тъй като фибрите повишават перисталтиката на червата и спомагат за по-лесното изхождане. Такива могат да бъдат зеленчуци и плодове като: грах, броколи, леща, черен боб, ябълки и круши. Можете да добавите към тези храни люспи от семената на бял живовляк (хуск). Те представляват естествен източник на растителни фибри, които имат свойството да регулират функциите на стомаха. Хуск действа като естествено слабително при запек.

Направете топла вана

Потапянето в топла вана за 15-20 минути може да ви помогне както със стреса от преживяното раждане, така и с хемороидалните образувания и дискомфорта предизвикан от тях. Добавяне на английска сол, масло от чаено дърво или запарка от лайка може да облекчи раздразнението още по-добре. Освен това със сигурност ще помогне за по-бързо свиване на хемороидите след раждане.

За още интересна информация относно хемороиди след раждане можете да посетите програма Хеморид

Това е нова програма, която има за цел да събира на едно място знания, информация и опит, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на хемороидите.

Освен предоставяне на своевременна, компетентна и достоверна информация, можете да се възползвате и от предлагани от програмата онлайн консултации и прегледи. Свържете се с нашия екип и разберете как да възползвате от тях на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: