кървящи хемороиди
5
(3)

Голяма част от населението се сблъсква с така неприятните кървящи хемороиди поне веднъж в живота си. Въпреки това обаче тази тема все още се споменава с неудобство и често повлиява на самочувствието на страдащите. Кървенето е характерно повече за вътрешни хемороиди и често се проявява след трудно изхождане, вдигане на тежести и прекалено тежка физическа работа. В следващите редове ще ви помогнем да се информирате за диагнозата кървящи хемороиди и как да облекчите симптомите в няколко лесни стъпки.

Каква е причината за кървящи хемороиди?

Хемороидите представляват разширени вени в ректума и около ануса. Те биват два вида:

  • Вътрешни хемороиди – развиват се в ректума
  • Външни хемороиди – развиват се около аналния отвор, под кожата

Хемороидално кървене може да настъпи във всеки един от 4-те стадия на състоянието. Ако се прояви в началните фази, то обикновено преминава за няколко дни до седмица. А в по-напреднал стадии, поради по-голямото възпаление, по-често страдащите се сблъскват с кървящи хемороиди. Както вътрешните, така и външните хемороидални възли могат да тромбозират. Това означава, че във вената се образува кръвен съсирек. Те в повечето случаи не са опасни, но могат да причинят силна болка и възпаление. Обикновено като фактор се оказва силен напън при изхождане. Тогава кървенето е обилно, но отшумява за няколко минути, но е възможно да се появи при следващо изхождане. Кръвта е яркочервена и понякога може да изглежда стряскащо. Ако кървенето от хемороиди е прекалено силно и продължително, то е добре да се направи консултация с лекар.

Препоръки за овладяване на кървящи хемороиди у дома

Първоначално е добре да се направи консултация със специалист, който да установи какви са хемороидите и в кой стадии се намират те. След което ще назначи терапия, която да следвате. Заедно с това обаче, може да направите и някои неща е домашни условия, които само ще допълнят и помогнат за облекчаване на дискомфорта от кървящи хемороиди:

  • Седяща вана с топла вода
  • Прилагане на студен компрес
  • Използване на мокри кърпи, вместо тоалетна хартия
  • Прилагане на локални препарати

Ваната с топла вода е доказан метод за намаляване на възпалението, раздразнението и сърбежа от образуванията. За оптимален ефект може да добавите английска сол, лайка и други билки към водата, които имат противовъзпалителен ефект и ще помогнат при кървящи хемороиди.

Друг ефективен метод е налагането на студен компрес на възпалените места. Това ще помогне за облекчаване на болката, ще свие подутите хемороидални възли и ще намали разкъсванията на стените, което предизвиква неприятното кървене.

За да се намали дразненето, специалистите препоръчват избърсването след изхождане да става с мокри кърпи, вместо с тоалетна хартия. Може да подберете такива с алое вера, лайка или смрадлика в състава, за допълнителен ефект.

Не на последно място за овладяване на кървящи хемороиди помага и прилагането на локални средства на възпалените участъци, най-добре със съставки овладяващи възпалението и сърбежа. Такива например са цинков оксид, лайка и невен, а в дермокозметичното средство ДжинДжира Актив спрей могат да се отрият в комбинация.

Допълнителна помощ и информация при кървящи хемороиди

За всичко свързано с хемороидалната болест може да се обърнете към специалистите от програма Хеморид. Това е единствената платформа у нас, която обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове, и пациенти от цялата страна за постигането на една основна цел – цялостна висококачествена грижа за хората с хемороиди. Освен това здравните експерти в програмата са на разположение на пациентите за:

  • Назначаване на подходящо лечение
  • Насочване към полезни препоръки за здравословен и активен начин на живот

При желание за консултация и трайно овладяване на хемороидите, не се колебайте да се свържете с нас на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: