хемороиди при бременност
3.7
(3)

Голяма част от жените в детеродна възраст се сблъскват с неприятните хемороиди при бременност, като за най-рисков период се смята третия триместър. Оплакванията включват болка, сърбеж, раздразнение на кожата около ануса и кървене. Добрата новина е, че обикновено след раждане проблемът отшумява от само себе си. В следващите редове споделяме какви са причините за появата на хемороиди при бременни жени и как да осъществите качествена профилактика.

Причини за хемороиди при бременност

По време на бременност, докато плодът се развива, матката нараства и оказва по-голям натиск върху таза, включително и върху вените в областта на ануса. Това напрежение води до подуването им, което често се проявява с повишена болезненост. Хормоналните промени, характерни за този етап от живота на дамите, също са предпоставка за развитие на хемороиди. По-високите нива на прогестерон водят до отпускане на стените на кръвоносните съдове, което води до подуването им. Други фактори, които повишават риска от развитие на хемороиди по време на бременност са запекът и воденето на заседнал начин на живот.

Съвети за превенция на хемороиди

  • Хранете се балансирано
  • Приемайте достатъчно течности
  • Практикувайте упражнения за стягане на тазовото дъно

За да предотвратите появата на хемороиди, е важно да регулирате констипацията. За целта специалистите препоръчват да се придържате към диета, в която преобладават храни, богати на фибри. Такива са зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, като овесени ядки, кафяв ориз и киноа, и не на последно място – бобовите култури. Когато те присъстват в ежедневното ви меню, констипацията се преодолява и рискът от развитие на хемороиди намалява.

Друга важна стъпка в справянето със запека е пиенето на достатъчно вода. Когато тялото е дехидратирано, то „извлича“ водата от червата и затруднява преминаването на хранителните вещества през тях. Приемането на достатъчно течности (около 8 чаши на ден) стимулира изхождането и предотвратява появата на хемороиди вследствие на запек или обострянето им, ако вече са налични.

Не на последно място, практикуването на някои активности помага на бременните жени за превенция и овладяване на неприятните хемороиди. Особено ефективни са упражненията на Кегел за стягане на тазовото дъно, които подобряват циркулацията на кръвта в ректалната област. Оптималният вариант е да ги изпълнявате по няколко пъти на ден.

За още полезна информация относно хемороиди посещавайте редовно…

Сайтът на програма Хеморидwww.hemorid.bg. Тук ще откриете леснодостъпна и актуална здравна информация, а също и съвети за живот без страдание, които са се доказали в практиката. За целта новата платформа обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата е предоставяне на комплексна грижа при хемороиди. За повече информация и консултации не се колебайте да се свържете с нас на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: