хемороиди превенция
5
(2)

За да не се стига до лечение, е важно да помислим за усилията, които си струва да положим в посока превенция на хемороиди. За да ви спестим много главоболия, в следващите редове споделяме нашия „наръчник“ от ценни съвети за предотвратяване на разширените вени в ректалната област.

Направете хидратацията приоритет

Една от най-ефективните стратегии за превенция на хемороиди е по-лесна за изпълнение, отколкото очаквате. За да се застраховате срещу появата на неприятните разширени вени в областта около ануса, просто трябва да изпиете още няколко чаши вода на ден. По-конкретно организмът се нуждае от близо 2 литра от живителната течност, за да функционира нормално стомашно-чревния тракт. Този лесен трик е едно от най-мощните оръжия срещу запека – причина №1 за хемороиди.

Следващата стъпка за превенция на хемороиди е придържането към балансирана диета

Въпреки че е от голяма полза, водата самостоятелно едва ли ще реши всичките ви проблеми с нерегулярното ходене по голяма нужда. И тук на помощ идва храненето! За да улесните дефекацията, изпражненията трябва да са меки и лесни за изхождане. Именно в тази посока работят фибрите, които си струва да прибавите в менюто за превенция на хемороиди. Ще си набавите оптимални количества от тези ценни хранителни вещества чрез консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Движете се повече за превенция на хемороиди

Редовната физическа активност може да предотврати редица проблеми, свързани със здравето на стомашно-чревния тракт, включително появата на хемороиди. Когато водите заседнал начин на живот, всичко се забавя, в това число и перисталтиката на червата. Подходящите упражнения подпомагат изхвърлянето на „отпадъците“ от чревния тракт. Така ще избегнете запека, а от друга страна спортът е отличен начин да поддържате теглото в норма. Не забравяйте, че наднорменото тегло също е предпоставка за развитие на хемороиди. Подходящи активности са ходене, джогинг, плуване, колоездене, танци, йога и др. Важно уточнение е, че трябва да внимавате със силовите тренировки във фитнеса. Прекомерното напъване при изпълнение на упражнения с тежести може да се окаже „виновникът“ за появата или влошаването на хемороиди.

Не пренебрегвайте позивите за ходене по голяма нужда

Една от най-големите грешки, когато говорим за хемороиди, е потискането на позивите за дефекация. Ако отложите посещението на тоалетната, рискувате изпражненията да станат сухи и твърди, което затруднява преминаването им през чревния тракт. Вероятно следващото изхождане ще е съпроводено от напъване и напрягане, което значително повишава опасността от поява на хемороиди или обостряне, ако вече са на лице. В същото време не бива да прекалявате с престоя в тоалетната. Седналото положение допълнително натоварва аналните кръвоносни съдове и е предпоставка за хемороидални възли. Затова ви светваме да оставите телефона, списанията и книгите за по-късно.

Още полезна информация за хемороидите на едно място

Сайтът на програма Хеморид е създаден, за да предостави леснодостъпна и актуална здравна информация за хемороидите, а също и практически изпитани съвети за живот без страдание. Платформата обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата е една – предоставяне на комплексна грижа за профилактика и овладяване на хемороиди. Тук ще получите отговор на въпросите, които ви вълнуват. Възползвайте се от опцията да проведете онлайн консултация или да запишете час за преглед при нашите специалисти. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега на имейл contact@hemorid.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: