превенция на хемороиди
5
(1)

Много е важно да се работи в посока превенция на хемороиди, за да не ни изненадат неприятните усещания в ректалната зона. Затова и в днешната статия нашия екип е съставил кратък наръчник с полезни практики за предотвратяване на разширени вени в деликатната област.

Диета, богата на фибри – първа стъпка за превенция на хемороиди

Една от най-важните стъпки за превенция на хемороиди е да осигурите адекватен прием на фибри във вашата диета. Благодарение на тях се улеснява дефекацията, тъй като изпражненията стават по-меки и отделянето им се осъществява без напрежение. Стремете се към най-малко 25 до 30 грама фибри на ден, за да поддържате храносмилателната си система в изправност и да предотвратите запек – водеща причина за хемороиди. Затова, за да задоволите дневните нужди включете много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения в диетата си.

Хидратацията е важна – направете я приоритет за превенция на хемороиди

Една от най-ефективните стратегии за превенция на хемороиди е по-лесна за изпълнение, отколкото очаквате. За да се застраховате срещу появата на неприятните разширени вени в областта около ануса, просто трябва да изпиете още няколко чаши вода на ден. Това ще омекоти изпражненията и ще помогне за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден и помислете за увеличаване приема на течности, ако сте физически активни или при горещо време. Ограничете по възможност консумацията на кофеин и алкохол, тъй като те могат да дехидратират тялото допълнително.

Практикуване на добри тоалетни навици за превенция на хемороиди

Вярвате или не, начинът, по който използвате тоалетната може значително да повлияе на риска от развитие на хемороиди. Избягвайте да седите на тоалетната чиния за продължителен период от време, тъй като това може да увеличи натиска върху вените в ректалната област и да доведе до появата на хемороидалните възли. От друга страна една от най-големите грешки, когато говорим за хемороиди, е потискането на позивите за дефекация. Ако отложите посещението на тоалетната, рискувате изпражненията да станат сухи и твърди, което затруднява преминаването им през чревния тракт. Вероятно следващото изхождане ще е съпроводено от напъване и напрягане, което значително повишава опасността от поява на хемороиди или обостряне, ако вече са на лице.

Физическа активност – важна стъпка за превенция на хемороиди

Редовната физическа активност може да предотврати редица здравословни проблеми в това число и появата на хемороиди. Когато човек води заседнал начин на живот, процесите в организма се забавят, а с това и перисталтиката на червата. Затова и подходящите упражнения подобряват това и помагат за по-лесната дефекация, и се избягва запека. От друга страна спортът е от значение и за поддържане на теглото в норма. Все пак наднорменото тегло е една от предпоставките за развитие на хемороиди, заради допълнителния натиск, който оказва върху вените в областта на таза и ректума. Подходящи упражнения са ходене, джогинг, плуване, колоездене, танци, йога и др. Важно уточнение е, че трябва да внимавате със силовите тренировки във фитнеса. Прекомерното напъване при изпълнение на упражнения с тежести може да се окаже „виновникът“ за появата или влошаването на хемороиди.

Допълнителна информация за превенция и лечение на хемороиди

Сайтът на програма Хеморид е създаден, за да предостави леснодостъпна и актуална здравна информация за хемороидите, а също и практически изпитани съвети за живот без страдание. Платформата обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата е една – предоставяне на комплексна грижа за профилактика и овладяване на хемороиди. Може да се възползвате от безплатна онлайн консултация. А за допълнителни въпроси може да свържете с нашия екип на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: