облекчение на хемороиди
5
(4)

Ефективните и безопасни подходи за облекчение на хемороиди са тема, която вълнува бременните жени. Дискомфортът в ректалната област обикновено се появява през третия триместър на бременността, като може да обхване и първите месеци след раждането. Добрата новина е, че има начини за облекчаване на симптомите на хемороиди и те най-вероятно ще изчезнат след раждането, когато тялото се върне в състоянието си отпреди бременността.

Какво провокира появата на хемороиди при бременни жени?

Бременността е рисков период за поява на хемороиди при дамите, тъй като износването на плода е свързано с голямо напрежение върху женския организъм. По време на бременност обемът на кръвта в организма на бъдещата майка се увеличава. Това причинява разширяване на вените в множество области на тялото, включително ануса. От друга страна матката нараства и се разширява в коремната кухина. Това увеличава натиска върху перианалната област. Бушуващите хормони при бременните жени често водят до запек и напъване при дефекация – още една предпоставка за развитието на хемороиди.

Безопасни стратегии за облекчение на хемороиди

За щастие хемороидите не крият рискове за здравето на плода, но дискомфортът, който причиняват определено може да влоши качеството на живот на бъдещите майки. Ето защо си струва да се опитат няколко безвредни стратегии за облекчаване на неприятните симптоми. Първата препоръка е да се добавят достатъчно храни, богати на фибри и течности (за предпочитане вода) към менюто. Това спомага за омекотяване на изпражненията и улесняване на изхождането. Когато премахнем натиска и напрежението върху ректалната зона, шансът хемороидите да отшумят е добър.

За локално справяне с болката, сърбежа и дискомфорта при хемороиди бременните дами могат да опитат прилагането на леден компрес. Ледът помага и за намаляване на подуването на вените около ануса. Важно уточнение е, че ледът не се прилага директно върху засегнатия участък. Преди това го увийте в чиста кърпа и не дръжте компреса прекалено дълго.

Седящата ваната с английска сол е още един ефективен метод за облекчаване на симптомите при хемороиди. Водата, която използвате за процедурата, трябва да е топла, но в никакъв случай гореща. Накисването облекчава болката, сърбежа и възпалението в аналната област. Препоръчително е процедурата да се извършва ежедневно за 10-15 минути.

Онлайн „наръчник“ за хемороиди

Сайтът на програма Хеморидwww.hemorid.bg, обединява леснодостъпна и актуална здравна информация за хемороидите, а също и съвети за живот без страдание, които са се доказали в практиката. За целта новата платформа събира знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Каузата е да предоставим комплексна грижа на пациентите с хемороиди. За повече информация и консултации не се колебайте да се свържете с нас на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: