свиване на хемороидите
5
(3)

Добрата новина е, че за свиване на хемороидите съществуват упражнения, които насърчават изцелението и облекчават симптомите. В тази статия ще разгледаме четири такива, които подобряват кръвообращението и укрепват мускулите около засегната зона. Така те осигуряват необходимото облекчение.

Редовно ходене за свиване на хемороидите

Ходенето е просто, но много ефективно упражнение за свиване на хемороидите. Участието в бърза разходка за поне 30 минути на ден може да помогне за подобряване на кръвообращението в цялото ви тяло, включително в ректалната област. Подобрената циркулация ще намали подуването и възпалението, свързани с хемороидите. Освен това ходенето насърчава редовното изхождане, което ще предотврати напрежението. Констипацията е основна причина за появата на хемороидалните възли, затова и винаги трябва да се стремите да не стига до там. Необходимо е да започнете с кратки разходки като постепенно увеличавате продължителността и темпото, докато нивото на комфорт се подобрява. Стремете се да ходите по спокоен и естествен начин, като поддържате стабилно темпо, което отговаря на вашето фитнес ниво.

Упражнения на Кегел – ефективни за свиване на хемороидите

Упражненията на Кегел са ефективни при хемороиди, защото укрепват тазовото дъно и аналната мускулатура. Това са ритмични свивания и разпускания на мускулите в областта на перинеума, които подобряват кръвообращението и предотвратяват появата на вътрешни хемороиди, и помагат за прибирането на външни. Може да се практикуват по 3-4 пъти дневно. Ето как да ги изпълните:

  • Легнете по гръб
  • Стегнете максимално седалищните мускули като леко повдигнете таза
  • Задръжте поне за 5 секунди
  • Отпуснете и повторете упражнението 5 пъти

Свиване на хемороидите чрез йога пози

Някои йога пози могат да бъдат много ефективни при свиване на хемороиди чрез подобряване на притока на кръв и намаляване на натиска върху ректалната област. Такива са:

  • Детска поза
  • поза Крака нагоре по стената
  • поза Гирлянд

За Детската поза трябва да коленичите на пода като се опитате да седнете на петите си, изпъвайки ръцете напред, докато спускате торса. Позата „Крака нагоре по стената“ включва легнало положение по гръб с повдигнати крака до стената, което насърчава венозното връщане и намалява подуването. Позата Гирлянд е лесно изпълнима. Нужно е само да клекнете с разтворени крака на широчината на раменете. Практикуването й помага за отваряне на тазовото дъно, засилва притока на кръв и намалява дискомфорта при хемороиди.

Накланяне на таза за свиване на хемороидите

Накланянето на таза е ефективно упражнение за свиване на хемороидите, тъй като помага за укрепване на коремните и тазовите мускули. По точи начин се подобрява кръвообращението и се намалява натиска върху хемороидалните възли. За да извършите това упражнения е нужно да легнете по гръб със свити колене и стъпала на пода. Бавно избутайте таза си нагоре, притискайки долната част на гърба към пода и задръжте за няколко секунди, преди да се отпуснете. Повторете това упражнение 10 до 15 пъти, два до три пъти на ден. Накланянето на таза може да помогне за облекчаване на симптомите на хемороиди чрез намаляване на вероятността от запек.

Допълнителна и качествена информация за свиване на хемороидите

За да се справите успешно с неприятните хемороиди е необходимо да сте наясно с цялата информация относно проблема и до какво може да доведе. Сайтът на програма Хеморид е специално създаден, за да повиши осведомеността по темата, както и да помогне с практически изпитани съвети за живот без страдание. За максимална полза в нея се обединяват знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. На сайта на програмата – www.hemorid.bg, ще откриете актуална здравна информация, онлайн консултации, с най-добрите специалисти в областта напълно безплатно. Нашият екип винаги е в готовност за съдействие при нужда – contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: