запек
5
(1)

Запек – когато червата са бавни, изхождането е трудно и болезнено. Предимно, той засяга жени и възрастни хора. Констипацията се получава, когато червата са лениви в продължение на дни, след което е необходимо силно напъване за изпразването им, а усещането за пълнота остава. Ако това се случва редовно, т.е. в рамките на повече от три месеца, тогава вие страдате от хронична форма на запек. Важно е да отбележим, че при по-тежки случаи на запек, изхождането може да не се случи в рамките на дори до две седмици.

Най-честите причини за запек

Най-честата форма на запек е тази, при която движенията на червата са бавни и съдържанието им се избутва изключително бавно напред, с което изпражненията стават все по- твърди. Това проблемно поведение на движението на червата може да се дължи на метаболитни нарушения като диабет, хипотиреоидизъм или патологични промени в тях. Възможни са също заболявания на съединителната тъкан, както и това да са странични ефекти от лекарства (психотропни, бета-блокери, болкоуспокояващи и др.). Ленивостта на червата се влошава при диета с ниско съдържание на фибри, недостатъчен прием на течности и обездвижване.

Симптоми на запек

Много хора, страдащи от запек първоначално усещат общо неразположение, подут корем и дори гадене. Движенията на червата им са трудни, често болезнени. В повечето случаи, когато успеят да посетят тоалетната – то дефекацията е почти невъзможна и болезнена.

Хроничният запек може да доведе до сериозни последици

Най-неприятните усложнения от запека са хемороидите и инконтиненцията. В случай че калиевият баланс е нарушен поради недобро храносмилане, възможна е появата на сърдечни аритмии. Последиците от хроничния запек биват още:

  • Анални фисури
  • Ректален пролапс
  • Илеус
  • Копростаза

Най-добрите съвети срещу запек

Терапията, първо, зависи от причината. Ако се изключат причини като специфични заболявания или лекарства, то приемът на фибри, течности и спортът ще помогнат. Ако червата ви са лениви, то се препоръчва да приемате около 35 грама фибри дневно, при по-тежки случаи от 40 до 50 грама. Избирайте пълнозърнести продукти, ленено семе, зеленчуци и плодове. Естествено, промяната към новия хранителен режим не трябва да бъде рязка. Не забравяйте да пиете и вода, защото така ще насърчите работата и на фибрите. Едновременно с това се движете, защото по този начин ще насърчите и движението на червата. За да могат те да работят правилно, трябва да бъдат раздвижени – това ще ускори храносмилането. Това, към което трябва да се стремите са около 10 000 стъпки дневно. В допълнение към всичко, правилната стойка при изхождане може да улесни процеса.

Лаксативи и клизми – дали са препоръчителни?

Ако предприетите мерки не са достатъчно ефективни, лаксативите без рецепта могат да помогнат, както и клизмите, но те не са дългосрочно решение на проблема. Въпреки това, съветваме ви да заложите на по-горните съвети, защото насърчават работата на червата по изцяло естествен път и за постоянно.

Кога да се консултирате с лекар?

Хората, при които запекът е хроничен, е добре да посетят незабавно своя лекар. В зависимост от останалите симптоми, известни заболявания и пр., лекарят ще вземе най-доброто решение за вашия случаи. Важно е да направите всичко това преди появата на хемороиди, анални фисури и други усложнения, които се лекуват изключително дълго и трудно, а също водят и до ежедневен дискомфорт.

Бъдете информирани във всеки един момент

Хората, които вече страдат от последиците на запека могат да се доверят на специалистите от Програма Хеморид. Знаем колко е труден животът с хемороиди и фисури, точно заради това създадохме тази платформа – за да помагаме. В нея предоставяме точна и проверена информация по проблемните теми. Ще ви осигурим пълноценен живот, който не зависи от появата на хемороидите и фисурите. Благодарение на всички доказали се в областта медицински специалисти и тяхната цел – да помагат, вие може да получите ясна информация относно състоянието си чрез напълно безплатна онлайн консултация, която ще подобри начина ви на живот!

Ако имате въпроси може да ги зададете по всяко време на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: