увеличени хемороиди
4
(2)

Всеки човек има хемороиди, но не и увеличени хемороиди. Всъщност, първите не са нищо повече от пръстеновидни възглавнички от кръвоносни съдове на изхода на ректума, точно преди ануса. Заедно със сфинктера, те гарантират, че червата се затварят правилно. Например, те се грижат за това, когато имате метеоризъм, да излиза само въздух, а не изпражнения.

Всъщност, когато хората говорят за “хемороиди” те обикновено имат предвид уголемени хемороиди и техните симптоми като сърбеж в областта на ануса, кървене по време на или след изхождане. А, тогава лекарите говорят за хемороидална болест (уголемени хемороиди). Тя е смущаваща за много хора и предизвиква чувство на срам, което води дори до нежелание за посещение на специалист, което не е никак правилно.

Причини и рискови фактори за поява на уголемени хемороиди

Причините и рисковите фактори за хемороидалната болест не са съвсем ясни, защото проучвания не дават точни резултати. Вероятно, хемороидалната болест възниква, защото тъканта, поддържаща хемороидите, отслабва с времето. Също така, може да имате и фамилна предразположеност към уголемяването им. Други възможни фактори са – диета, бедна на фибри, хроничен запек, твърди изпражнения, бременност и раждане, честа диария и наднормено тегло.

Честота и протичане на хемороидалната болест

Уголемените хемороиди се срещат много често при хората – изчисления сочат, че повече от половината възрастни са изпитвали симптомите през живота си, но не всеки от тях е потърсил медицинска помощ.

Невъзможно е да се предвиди как ще се развие хемороидалната болест. Възможно е, обаче, хемороидите да спрат да се увеличават и симптомите да изчезнат. Въпреки това, уголемените хемороиди, обикновено не се смаляват сами отново.

Симптоми на увеличени хемороиди

Хемороидалната болест може да има различни симптоми – основният е кървене по време на или след изхождане. Това може да се случи, когато изпражненията са твърди или силното напъване уврежда тънките съдови стени на хемороидите. А, кървенето от такъв тип хемороиди обикновено се появява като яркочервени до червени петна кръв върху тоалетната хартия или изпражненията. Други характерни оплаквания в областта на ануса при такова състояние са – сърбеж, чувство на парене, отделяне на малки количества слуз, усещане за непълно изпразване на червата след ходене до тоалетна и усещане за натиск в областта.

Уголемените хемороиди също могат да изпъкнат от ануса и да изглеждат като меки, малки бучки, а това се нарича хемороидален пролапс. Болката обикновено се появява само, когато хемороидалната болест е в много напреднал стадии, въпреки това, тя може да дойде и от други кожни наранявания в областта, като разкъсвания.

Диагностициране и лечение на уголемени хемороиди

Някои хора се страхуват от прегледа и евентуалната болка, но всъщност – той минава безболезнено, просто, може би е смущаващ, но за медицинските лица, това е просто ежедневие.

Кое лечение е подходящо, зависи преди всичко от размера на уголемените хемороиди и тежестта на симптомите. Има много съвети също за домашни средства за лечение на хемороидалната болест, но много от тях не са проучени. Следователно – има смисъл да потърсите лекарска помощ и да обсъдите възможните начини на лечение, за да направите живота си по-добър!

Безплатна помощ от специалисти

Да, знаем колко е плашещо и смущаващо посещението при специалист в този случай. Надеждата, че всичко ще отмине само, никога не умира, но понякога трябва да вземем най-доброто решение и да си дадем сметка, че има състояния, които не изчезват. Най-добрият вариант е при симптоми на уголемени хемороиди да потърсите лекарска помощ, за да ви бъде поставена точна диагноза и последващо лечение. А, за тази цел – може да потърсите специалистите от програма Хеморид, които са винаги тук, за вас. С лично отношение към всеки човек, те предлагат най-добрите алтернативи за вашето състояние, а мисията им е само една, а тя е по-пълноценен живот за страдащите от хемороидална болест.

Може да зададете вашия въпрос – напълно безплатно чрез онлайн консултация тук, а повече повече информация може да получите на имейл contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: