хемороиди през лятото
5
(2)

За съжаление вместо да се радваме на топлите слънчеви дни, често се сблъскване и с проблема хемороиди през лятото. Тези неприятни образувания причиняват сериозен дискомфорт, сърбеж и кървене, а през „отпускарския“ месец симптомите могат да се влошат. Това се дължи най-вече на повишените градуси и влажност, както и в промените в начина на живот. По-надолу в редовете ще ви предложим ефективни мерки за справяне с неприятните хемороиди през лятото.

Какви са причините за обостряне на проблемните хемороиди през лятото?

Едни от основните причини за обостряне на хемороидите през лятото са горещината и влагата. Високите температури могат да причинят прекомерно изпотяване, което ще предизвика дразнене и възпаление на чувствителната анална област. Това пък съответно води до влошаване на съществуващите хемороиди и дори може да допринесе за образуването на нови. Освен това дехидратацията, която е често срещан проблем през горещия сезон може да доведе до запек, който е основен фактор за появата на хемороидалните възли. Допълнителният натиск, който се оказва и напъването по време на изхождане е предпоставка за тяхното обостряне. Друга причина за възпалени хемороиди е това, че хранителните навици често се променят през лятото, заради това че консумира повече суха храна на крак, за да не губим време и максимално да се насладим на дългите дни. Това обаче води до храносмилателни проблеми и констипация.

Мерки за контрол и профилактика на хемороиди през лятото

Разбирайки всички причини, страдащите от хемороиди през лятото могат да изключат част от тях и да последват няколко стъпки за справяне и превенция.

Останете хидратирани

Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение. Пиенето на много вода през целия ден може да помогне при констипацията, за поддържането на меки изпражнения и безпроблемно изхождане. Затова стремете се към поне 8-10 чаши вода дневно, особено при горещо време.

Поддържайте здравословна диета

Основната препоръка на специалистите за превенция и овладяване на хемороиди е да се обърне специално внимание на диетата. От първостепенно значение е в ежедневното меню да присъстват достатъчно източници на фибри, които да регулират перисталтиката. Такива са пълнозърнестите храни, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, краставица, диня, горски плодове и др. Лятото е най-доброто време да се насладите и на прясна риба и морски дарове, богати на полезни омега-3 мастни киселини. От друга страна хемороидите „не обичат“ полуфабрикати, сладкиши, преработени меса и трансмазнини, така че ги ограничете доколкото е възможно.

Движете се активно, но разумно

Движението е важна част от стратегията за превенция и справяне с хемороидите. Важно е да изберете упражнения, които намаляват напрежението върху аналната област. Например плуването е отлична лятна активност, която осигурява тренировка за цялото тяло, без да оказва прекомерен натиск върху хемороидите. Други подходящи активности, които подобряват кръвообращението, включително в ректалната област са разходки по плажа и лек джогинг. Ако страдате от хемороиди, не се препоръчват тренировки с тежести, защото напъните могат да доведат до раздразнение. Като допълнение винаги е добре да носите със себе си и природен продукт с доказано качество и ефективност в случай на възпаление и обостряне на хемороидите. Доверете се на дермокозметичното средство ДжинДжира Актив спрей.

Допълнителна информация за справяне и превенция на хемороиди през лятото

Ако страдате от хемороиди през лятната почивка, то посетете сайта на програма Хеморид. Там ще откриете актуална здравна информация и практически съвети за справяне с неприятните хемороидални възли. Платформата е създадена с идеята да повиши осведомеността по деликатната тема и да предостави комплексна грижа на хората, страдащи от състоянието. За целта Програмата обединява знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна. Тук ще получите отговор на всеки въпрос по темата, може да направите онлайн консултация или да запишете час за преглед при нашите специалисти. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: