хемороиди през бременността
5
(2)

Много жени са засегнати от хемороиди през бременността, макар това да е тема табу за голяма част от тях. Добрата новина в случая е, че симптомите на хемороидите могат да бъдат облекчени лесно, а в статията ще научите важни отговори на въпроси, засягащи хемороидите през бременността.

Нека научим какво представляват хемороидите и какви са техните симптоми

Всеки човек има хемороиди. Това са малки, пълни с кръв възглавнички в областта на ректума. Те, всъщност, се намират от вътрешната му страна. Обикновено, не създават проблеми, но когато се разширят, поради най-често напрежение, те могат да причинят симптоми като болки, сърбеж, кървене или пролапс. Самите хемороиди изглеждат малки и розови подутинки в областта на ануса, но ако се раздразнят или възпалят, те могат да станат червени, та дори и сини.

Хемороидите през бременността, както и останалите, се поделят в четири групи, според степента на тежестта им. Първата от тях е, когато хемороидите са все още вътре и нямат никакви симптоми. Втората – когато излизат навън по време на движение на червата, а след това се прибират отново. Това може да бъде придружено с усещане за парене и сърбеж. Третата степен е, когато хемороидите остават навън след изхождане и трябва да се избутат с помощ, а болката и сърбежа, както и парене са чести явления. Последната степен, четвърта, се характеризира с това, че хемороидите са постоянно навън и не могат да бъдат избутани в ректума. А, силната болка и проблемите при стоене вече са част от ежедневието на засегнатия.

Хемороиди през бременността – защо се появяват?

Има различни предположения, защо се повяват често хемороиди през бременността, а някои от тях са нарастващото тегло на бебето, което оказва натиск върху кръвния поток в областта на таза и кръвоносните съдове в ректума. А, всичко това – може да доведе до уголемяване и подуване на хемороидите. Следващото предположение е относно хормоналните промени и по-отпуснатите мускули по време на бременност, от което следва, че кръвоносните съдове в ректума вече не са достатъчно силни, което увеличава риска от поява на хемороиди през бременността. Също така, много майки страдат от запек, а напъните по време на изхождане увеличават натиска върху хемороидите.

Колко често се появяват хемороидите през бременността?

Всъщност, няма точна статистика относно това, колко жени са засегнати от хемороиди през бременността, защото много от тях се срамуват от симптомите и често не търсят медицинско съдействие. Въпреки това, смята се, че около 50% от всички бременни се борят с хемороиди през този период от живота си.

Опасни ли са хемороидите през бременността и раждането?

Хемороидите през бременността са неприятни и по-скоро досадни, отколкото опасни за вас или вашето бебе. По време на раждането, хемороидите могат да станат по-болезнени и подути поради силния натиск, обаче всичко това би трябвало да изчезне след раждането.

В редки случаи, хемороидите могат да причинят усложнения по време на бременността като тромбоза или стесняване на аналния ви канал. Ако имате хемороиди през бременността, изпитвате болка или сърбеж, или имате кръв в изпражненията, то е добре да потърсите медицинска помощ, защото с подходящото лечение, симптомите ще изчезнат бързо.

Всичко, което искате и трябва да знаете за хемороидите

Програма Хеморид – уникална по рода си платформа, която е създадена с цел да повиши осведомеността по темата и да предостави комплексна грижа на хората, страдащи от хемороиди. Тя обединява в себе си знанията и опита на висококвалифицирани медицински специалисти, клиники, консултативни центрове, пациенти и фармацевтичната индустрия – предлагайки пълна, както и актуална информация, и практически съвети за овладяване на хемороидите.

В случай че имате въпроси относно услугите, включени в иновативната Програма – може да се свържете директно с нашия екип още сега на имейл contact@hemorid.bg, защото ние сме тук, всеки ден, за да помагаме!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: