хемороидите
5
(2)

Хемороидите са неприятно, понякога болезнено състояние, породено от подуване на кръвоносни съдове в долната част на ректума и ануса. Състоянието причинява дискомфорт и може влоши качеството на живот на засегнатите. През последните години в световен мащаб се наблюдава тревожно нарастване на честотата на хемороидите. Негативната тенденция до голяма степен се дължи на промените в съвременния начин на живот. В следващите редове споделяме повече за ролята, която оказват ежедневните навици на модерния човек върху развитието на хемороиди и препоръките за превенция.

Как начинът на живот допринася за развитието на хемороиди?

Множество аспекти на съвременния начин на живот допринасят за нарастващата честота на хемороидите. Заседналото поведение е един от най-значимите фактори. В днешно време повечето работни места включват продължителен престой в седнало положение. Тази позиция на тялото увеличава натиска върху вените в долната част на ректума и може да доведе до поява на хемороиди.

В допълнение т.нар „западна“ диета, бедна на фибри и богата на преработени храни, може да доведе до запек. Констипацията е водеща причина за хемороиди, защото напрягането по време на изхождане и прекарването на твърде много време в тоалетната увеличават натиска върху вените в деликатната зона около ануса. Този модел на хранене е свързан с още един рисков фактор за хемороиди – затлъстяването. Излишните мазнини в коремната област увеличават натиска върху вените в областта на таза, което прави човек по-податлив към развитието на хемороиди. Успоредно с нарастващите нива на затлъстяване, в много от развитите страни се увеличават и случаите на хемороиди.

Препоръки за превенция на хемороиди

Промените в начина на живот са от решаващо значение за намаляване на риска от хемороиди и за справяне със съществуващите разширени вени в ректалната зона. Една от основните препоръки е консумирането на повече храни с високо съдържание на фибри. Тази диета може да помогне за омекотяване на изпражненията, намалявайки напрежението по време на изхождане. Добри източници на диетични фибри са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Адекватната хидратация също е от съществено значение за предотвратяване на констипацията. Препоръчително е да се приемат около осем чаши вода на ден, но не забравяйте, че индивидуалните нужди може да варират.

Редовната физическа активност на свой ред помага както за регулиране на перисталтиката, така и за подобряване на кръвообращението, включително в седалищната зона. Стремете се към поне 30 минути активност с умерена интензивност всеки ден. Избягвайте продължителен престой в седнало положението. Дори десет минутна енергична разходка е от полза за раздвижване на кръвта и превенция на хемороиди.

Всичко за хемороидите на едно място

Полезна информация за хемороидалната болест и новостите в стратегиите за борбата с нея можете да научите от сайта на програма Хеморидwww.hemorid.bg. Платформата събира на едно място знанията и опита на висококвалифицирани специалисти в областта, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Целта на тези обединени усилия е да се повиши информираността за хемороидите и да се подобри качеството на живота на засегнатите. Начините за осъществяване на това са разнообразни. Като се започне от предоставяне на компетентна и актуална здравна информация, мине се през онлайн консултация и се стигне до прегледи.

Повече информация за предлаганите от нас услуги може да бъде получена на имейл: contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: