анална фисура при деца
4.8
(5)

Състоянието анална фисура при деца е често срещано, което разбира се не го прави по-малко обезпокоително, особено за младите родители. Добрата новина е, че навременното регистриране на проблема и последващо лечение имат положителен терапевтичен ефект. При изпълняване на всички препоръки, неприятната анална фисура при деца се повлиява успешно за няколко дни. Вижте цялата нужна информация относно проблема, събрана на едно място в днешната статия.

Анална фисура при деца – повече за състоянието

Аналната фисура е разкъсване на лигавицата на долната част на ректума. Обикновено се среща най-често при деца в предучилищна или ранна училищна възраст. От нея страдат еднакво както момичета, така и момчета. Започва с малка пукнатина с ярко червено дъно и меки ръбове, с размери до 2-3 см. Необходимо е да се лекува незабавно, тъй като цепнатината може да се превърне в ерозия със силно назъбени ръбове, която по-късно ще прерасне в язва. Добре е да се уточни, че понякога състоянието анална фисура при деца може да хронифицира и да има периоди на обостряне и ремисия.

Анална фисура при деца и „виновниците“ за състоянието

Причините за анална фисура при деца са няколко, но с най-голямо значение от тях има запека. Първите прояви на констипация според проучвания се появяват при малчуганите на възраст 2-3 години. Като други „виновници“ за състоянието могат да се посочат още:

  • Неправилна хигиена
  • Възпалена лигавица на червата, причинени от стомашно-чревни заболявания
  • Дехидратация
  • Лактозна непоносимост
  • Хранителни алергии
  • Глисти

Признаци на разпознаване на анална фисура при деца

Симптомите на състоянието не остават скрити и са лесно разпознаваеми. Като за начало детето започва да става неспокойно и раздразнително, особено когато трябва да отиде до тоалетна. Аналната фисура при деца обикновено е малка, но е много болезнена, тъй като тъканта около ануса е снабдена с много нервни окончания. Обикновено сълзи, силно възпалена е и сърби. Понякога може да се забележи кръв по тоалетната хартия при забърсване. Освен това, детето може да откаже да се изхожда, което да задълбочи проблема.

Препоръки за справяне с анална фисура при деца

Родители, когато забележите анална фисура при своето дете е добре да го заведете на лекар специалист, който да постави диагноза и да предпише лечение. Паралелно с това, вие може да помогнете на малчугана с няколко добри практики. Облекчете болката като поставите детето в седящи вани с топла вода и добавени билки за обезболяване. Освен това, може да налагате и хладни компреси на мястото, за да намалите възпалението. Детето не трябва да се застоява, а да извършва ежедневни умерени активности – разходки, лек спорт и др. Не го оставяйте на тоалетната чиния за по-дълго време от 10 минути, като е добре да поставяте табуретка под краката му, по време на престоя там. Най-важно от всичко е да осигурите балансирана диета на детето, богата на фибри, плодове и зеленчуци, за да избегнете запека. Освен това не забравяйте и набавянето на достатъчно количество течности, най-добре вода, чай или прясно изцеден сок.

Допълнителна информация за състоянието анална фисура при деца, особено полезно за техните родители

Родители, не се притеснявайте да поискате помощ и информация относно проблема анална фисура при деца. Доверете се на специално създадената програма Хеморид, която обединява опита на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Нейната цел е да се предостави пълна информация и емоционална подкрепа на страдащите от хемороиди и фисури, в това число и най-малките. Каузата на целият екип на програмата е да създаде практически работеща система за контрол и овладяване на състоянието, за подобряване качеството на живот. Освен това, друго нейно предимство са онлайн консултациите, които се оказват много удобни за родителите. Ако имате въпроси може да ги зададете по всяко време на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: