Профилактика и лечение на хемороиди
4.9
(21)

Профилактика на хемороиди

С правилната профилактика на хемороиди могат да се предотвратят неприятните симптоми и да се повиши качеството на живот.

Хранителен режим с високо съдържание на фибри

Фибрите или баластните вещества са пръв помощник срещу хемороиди. Именно поради това трябва да се наблегне на приема им.

Необходимата доза от тези ценни хранителни вещества (между 25-35 г) може да се набави чрез:

  • пресни плодове (праскови, малини, касис)
  • зеленчуци (тиква, картофи)
  • пълнозърнести продукти (ръжен хляб, пшенични трици, варено жито)

Консумацията на посочените храни стимулира и подпомага храносмилането, поддържа ректалните стени чисти и улеснява дефекацията.

Прием на достатъчно течности

Поддържането на оптимален воден баланс в тялото също е част от профилактиката на хемороиди. За целта е необходимо да се приемат повече течности, за предпочитане вода (около 1,5-2 л дневно). Освен живителната течност могат да се пият още чайове и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Те, подобно на фибрите, благоприятстват храносмилането. Допълнителен плюс е, че поддържат изпражненията меки и така подпомагат изхождането.

Повече физическа активност

Повишаването на двигателната активност е мощно оръжие срещу хемороиди. Причината е, че спортът ускорява метаболизма. По-бързата обмяна на веществата от своя страна е предпоставка за отделяне на меки изпражнения при дефекация. Безпроблемното изхождане значително понижава риска от увреждане на аналния канал и появата на хемороиди. За стимулиране на чревната перисталтика е добре да се практикуват поне 3 пъти в седмицата енергично ходене, бягане и плуване.

Промяна на някои ежедневни навици

Отказването от определени привички може да е от полза в битката срещу хемороиди. Така например е добре:

  • да се избягва продължителното седене в една поза
  • да не се вдига тежко
  • да се избягва дългото заседяване в тоалетната
  • да се преустанови четенето в тоалетната

За бременните е препоръчително да спят на една страна, за да намалят натиска на кръвоносните съдове в долната част на корема и таза.

Редовна дефекация

Редовното изпразване на червата предпазва от хемороиди. Неслучайно специалистите апелират да не се потискат позивите за дефекация и да се изгради навик за изхождане приблизително по едно и също време на деня.

Отлична хигиена

Поддържането на добра хигиена в перианалната област е от съществено значение за профилактика на хемороиди. Необходимо е зоната около ануса да е чиста и суха. Не бива да се прилага ненужен натиск при избърсването след дефекация, тъй като това може да доведе до възпаление на ректалните тъкани. Същият неблагоприятен ефект може да има и прекомерната влага около ануса.

Поддържане на тегло в нормата

Излишните килограми водят до увеличаване на натиска в ректалната област, което е фактор за появата на хемороиди. С цел ограничаване на опасността се препоръчва да се предприемат своевременни мерки за трайно редуциране на теглото.

Прием на биофлавоноиди

Доказано е, че снабдяването на организма с биофлавоноиди осигурява оптимална превенция срещу хемороиди. Тези фитохимикали оказват благотворно въздействие върху кръвоносните съдове в ануса, като заздравяват техните стени и подобряват еластичността им. Могат да бъдат открити в плодовете, зеленчуците и някои билки. За покриване на ежедневните физиологични нужди се препоръчва прием на висококачествени природни продукти като Ентан/Entan®. Този универсален съдов протектор представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.

Видове симптоми хемороиди

Причини, видове и симптоми на хемороиди

Какви са основните причини, симптоми и провокиращи фактори за развитие на хемороиди?

Повече информация

Лечение на хемороиди

За лечение на хемороиди се използват следните методи и средства.

Хигиенно-диетичен режим

Препоръката на специалистите е да се избягват пикантни храни, подправки и алкохол. Добре е да се консумират храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци, овесени ядки, да се увеличи приема на течности. След дефекация аналната област трябва да се измива старателно с хладка вода и да се подсушава с мека памучна кърпа без да се упражнява силен натиск. Не се препоръчва употребата на тоалетна хартия.

Лечение с природни продукти

Употребата на природни продукти се препоръчва при по лека форма на възпаление (болка, подуване) на хемороидите или като допълващо лечение към другите методи на терапия. Уместно е приложението на противовъзпалителни средства за локално приложение като ДжинДжира Актив Спрей / GinGira® Activ Spray.
ДжинДжира Актив Спрей съдържа цинков оксид, екстракт от лайка и невен, хидратиращи компоненти и висококачествени емолиенти. Защитава кожата от раздразнения и е особено подходящо средство при хемороиди – допринася за намаляване на сърбежа и болката. Необходимото количество от продукта се нанася с ръка около ануса от 3 до 6 пъти дневно, след измиване и подсушаване.

Освен средства за локално приложение специалистите препоръчват прием на съдови протектори като Ентан / Entan®.
Като универсален съдов протектор Ентан заздравява стените на кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове) и подобрява тяхната еластичност чрез влияние върху колагена и еластина в тях. Повишава венозния тонус, действа антиексудативно върху перивенозната тъкан, подобрява реологията на кръвта, което е особено подходящо в острата фаза на хемороиди.

В острата фаза на възпаление на хемороидите Ентан се приема 3 пъти по 1 растителна капсула дневно, а за поддържане 2 пъти по 1 растителна капсула за продължителен период от време.

Лечение с лекарствени средства за локално приложение

Използват се в острата фаза и при по тежки форми на хемороиди, с което се цели да се намали болката, подуването, сърбежът и кръвотечението. Тези лекарствени средства са под формата на кремове, супозитории (свещички), гелове и др. Повечето медикаменти от тази група (като Долопрокт) съдържат съставка за облекчаване на болката – локален анестетик (лидокаинов хидрохлорид) и противовъзпалителна съставка (флуокортолонов пивалат). Максималният период на приложение е около 2 седмици.

Миниинвазивни методи на лечение

Извършват се в амбулаторни условия, без да е необходим болничен престой. Към тези методи на лечение се отнасят криотерапия, електротерапия, склеротерапия, лазертерапия или инфраред терапия, лигатура с гумена лента и др.

Оперативно лечение

До този метод на лечение на хемороиди се прибягва при изчерпване на възможностите на другите методи, при усложнения на хемороидите и обилно кървене с риск от анемия.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 21

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.