хемороиди и сексуален живот
5
(3)

Хемороиди и сексуален живот – съвместими ли са? Всъщност, хемороидите са често срещан проблем, който засяга много хора. Въпреки че обикновено не са животозастрашаващи, те могат да бъдат повод за притеснение по време на сексуална активност, а дори и да бъдат болезнени. Хемороидите могат да попречат на сексуалните контакти и да накарат хората да се чувстват несигурни, когато става дума за интимни отношения. В тази публикация ще разгледаме по-отблизо връзката между хемороидите и сексуалността.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите се намират в аналната област и се състоят от артериални и венозни кръвоносни съдове, съединителна тъкан и мускули. Всеки човек има хемороиди, защото те обикновено служат за поддържане на сфинктера по време на движение на червата и предотвратяват изпускане. Въпреки това, когато тези вени са подложени на голямо натоварване, те могат да се подуят и възпалят, което да доведе до хемороидална болест. По принцип, хемороидите могат да се възпалят по различни причини, което да доведе до дискомфорт. Най-честите за това са хроничен запек, диария, бременност, затлъстяване, наследствена предразположеност и дори застояване на тоалетната за дълги периоди от време.

Хемороиди и сексуален живот – възможно ли е аналният секс да е причина за тях?

Аналният секс може да причини хемороиди или да влоши състоянието на съществуващите такива. Той може да доведе до триене и разтягане на тъканите в ануса, което да доведе до наранявания и болка. В допълнение, натискът, упражняван върху вените в ануса по време на такъв тип секс, може да причини подуване, съответно и възпаление на хемороидите.

Аналните проблеми като хемороидите могат да представляват риск по време на такъв тип секс. От една страна се увеличава рискът от нараняване, защото може да се причини такова на ануса и ректума, което да доведе до болка и кървене. А, ако вече има съществуващи хемороиди – то те могат да бъдат наранени по време на полов акт. Освен това, аналният секс може да увеличи риска от инфекции. А, ако хемороидите се разкървят или дори спукат по време на проникване, това може да увеличи още повече риска от инфекции.

Хемороиди и сексуален живот – съвместими ли са?

Да, хемороидите и сексуалният живот са съвместими, естествено – това варира при всеки човек. В повечето случаи е възможно да се прави секс, въпреки наличието на хемороиди. Въпреки това, всичко зависи от тежестта на хемороидалната болест, както и от пола на човек, защото понякога може да се появи болка или дискомфорт. Важно е засегнатите да обръщат внимание на тялото си и да спрат акта, ако има болка или кървене. Има някои трикове, които хората прилагат, за да сведат до минимум риска от болка или дискомфорт по време на полов акт. Това включва използването на лубриканти за намаляване на триенето и дразненето, както и избягването на позиции, които биха могли да допринесат за ненужно напрежение или дразнене на хемороидите. В някои случаи, обаче, сексът може да бъде изключително трудно начинание – тогава трябва да се обърнете към лекар.

И, да, хемороидите могат да повлияят на сексуалността, особено ако са болезнени и големи. Това може да накара страдащите да избягват секс, защото се чувстват смутени. В този смисъл е важно да може да общувате с партньора си. А, за още полезни и интересни съвети – може да прочетете в нашия блог.

Хемороиди и сексуален живот – мисията възможна

Ако се притеснявате да говорите относно хемороидите и сексуалния живот – то това не означава, че не трябва да потърсите подкрепа. Ние сме тук, за да ви помогнем – програма Хеморид е първата по рода си платформа в България, която обединява опита и усилията на висококвалифицирани специалисти, също фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Тяхната цел е да се предостави цялостна информация и емоционална подкрепа на хората, страдащи от хемороиди. Благодарение на всички тях – вие ще откриете как да живеете пълноценно. Освен всичко това, има още едно огромно предимство – онлайн консултациите, които може да заявите още сега.

А, ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте и ги задайте на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: