разпознаване на хемороиди
5
(1)

Разпознаване на хемороиди – то е необходимо! Хемороидите са били известни още на древните гърци, които търсели начини да се справят с тях. Въпреки дългата история на този проблем, много хора и до днес отлагат посещението при лекар, когато се сблъскат с разширени съдови възглавнички около ануса. Специалистите подчертават, че колкото по-рано започне лечението на хемороидите, толкова по-добре могат да бъдат лекувани те. Обикновено хемороидите могат да бъдат облекчени с домашни средства и промени в начина на живот. Но как се случва разпознаването на хемороиди, то предстои да разберем.

Какво са хемороидите, какви са техните симптоми и колко често срещани са те?

Хемороидите представляват разширени съдови възглавнички около ануса. Когато те се разширят и излязат навън при движение на червата, могат да причинят дискомфорт. Хемороидите са важна част от нашата анатомия, която помага за затварянето на ануса и предотвратява инконтиненцията. Когато обаче тези съдови възглавнички се разширят прекомерно, медицинските експерти говорят за хемороидна болест или уголемени хемороиди. Този проблем възниква, когато съдовата възглавничка се разширява по различни причини и излиза от ануса по време на ходене до тоалетна или постоянно.

Много хора, които имат хемороиди, не търсят лекарска помощ поради срам. Специалистите препоръчват да се потърси съдействие възможно най-рано. В допълнение към промените в начина на живот и домашните средства, съществуват различни хирургични процедури за лечение на хемороиди. Изборът на метод зависи от размера и местоположението на хемороидите.

Хемороидите са най-честата причина за посещение при специалисти по ректални заболявания. Около седем от десет възрастни ще изпитат симптоми на уголемени хемороиди в някакъв момент от живота си. Жените и мъжете са засегнати еднакво често, но само малка част от тях търсят медицинска помощ. Повечето хора се лекуват сами и затова не фигурират в статистиката. Освен това, не всяко оплакване в областта на ануса е свързано с хемороиди. Болката, например, често е резултат от анална фисура или перианална тромбоза. Нека разпознаването на хемороидите не става самостоятелно, а с помощта на специалист!

Рискови фактори и разпознаване на хемороидите

Увеличените хемороиди се появяват често в средна възраст, но не са само проблем на старостта. Много млади хора също могат да имат оплаквания, като студенти, които прекарват дълго време на бюрото, или млади бременни жени. Преди да преминем към разпознаването на хемороидите сами, първо ще ви кажем факторите, които насърчават развитието им:

 • Вродена слабост на съединителната тъкан
 • Чест запек
 • Силно напрежение по време на движение на червата
 • Продължително седене на тоалетната
 • Синдром на раздразнените черва
 • Заседнала дейност
 • Бременност
 • Липса на движение
 • Наднормено тегло

Типичен признак на хемороидите е яркочервена кръв в тоалетната или върху тоалетна хартия след движение на червата. Други симптоми включват парене, изтичане на слуз и размазване на изпражненията. Важно е да се отбележи, че хемороидите обикновено не са единствената причина за тези симптоми. Хората може да имат и други заболявания в областта на ануса като анална фисура или перианална тромбоза.

Диагностицирането на хемороидите е лесно и най-добре се извършва от специалист по ректални заболявания, известен още като проктолог. Процесът започва с разговор между лекар и пациент, последван от преглед. Проктологът може да използва проктоскоп за оглед на ректума и за да определи дали пациентът страда от хемороиди или други заболявания.

Разпознаване на хемороиди и тяхното лечение

Хемороидите могат да бъдат истинско предизвикателство, независимо от причините за появата им. За щастие, Програма Хеморид предлага иновативно решение, което може да ви помогне да облекчите симптомите и да се справите с този неприятен проблем. Тази уникална платформа събира на едно място актуална информация и практически съвети, превръщайки ги в ефективна система за овладяване на хемороидалните образувания. Програмата е създадена с мисъл за вашето здраве и комфорт. Ето какво можете да очаквате:

 • Сигурна и актуална информация – получавайте най-новите и надеждни данни за хемороидите и как да се справите с тях. Нашата информация е базирана на последните медицински изследвания и препоръки от специалисти.
 • Различни начини за справяне с хемороидите – открийте разнообразни методи и техники за облекчаване на симптомите и лечение на хемороидите. От домашни средства до професионални медицински процедури – ние обхващаме всичко.
 • Безплатни онлайн консултации – Имате въпроси или се нуждаете от съвет? Нашият екип от експерти е на разположение за безплатни онлайн консултации, за да получите необходимата помощ и насоки.

Не се колебайте да се свържете с нас за въпроси и допълнителна информация. Ние сме винаги на ваше разположение contact@hemorid.bg!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: