болка от хемороиди
5
(1)

Болка от хемороиди – забравете я! Хемороидите са често срещан проблем, който може да доведе до значителен дискомфорт. Много хора се страхуват да потърсят медицинска помощ поради срам или страх от прегледа. Въпреки това, диагностицирането и лечението на хемороидите обикновено е безболезнено и силно препоръчително.

Хемороидите сами по себе си не са болест. Те са нормална част от анатомията на човека – еректилна тъкан в ануса, която подпомага затварянето на ректума. Ако хемороидите се подуят прекомерно, те могат да не функционират правилно, което води до възпаление в аналната област. Това възпаление може да предизвика сърбеж, парене и дори кървене.

Симптоми и причини за хемороиди

В зависимост от степента на подуване, симптомите могат да включват:

  • Сърбеж, парене и чувствителност в аналната област
  • Яркочервена кръв при изхождане
  • Постоянна нужда от ходене до тоалетната без много отделяне
  • Болезнено подуване на или в ануса
  • Фекална инконтиненция

В ранните етапи хемороидите могат лесно да се лекуват дори с домашни средства. Ако обаче състоянието се влоши, може да се наложи оперативна намеса.

Трудно е да се установи точната причина за хемороидална болест. Обикновено комбинация от следните фактори води до проблеми с хемороидите:

  • Липса на упражнения и твърде много седене – мудната чревна дейност поради неактивност води до запек и подуване на хемороидите.
  • Запек поради лоша диета – диета с ниско съдържание на фибри и недостатъчен прием на течности води до запек, и хемороиди.
  • Проблеми с кръвообращението или слаба съединителна тъкан – тези проблеми могат да възникнат от напредване на възрастта, бременност, раждане или наднормено тегло.

Болка от хемороиди – овладейте я!

Проучвания показват, че повечето случаи на хемороидална болест не изискват хирургическа намеса, ако се използват консервативни методи като специална хигиена, упражнения и промени в диетата, които овладяват болката от хемороидите.

За да избегнете хирургическа намеса, както и болката от хемороидите, можете да следвате следните съвети:

  • Движение – избягвайте дълго седене и се движете повече. Липсата на движение е рисков фактор за хемороиди, болки в гърба и метаболитни заболявания.
  • Диета – предотвратете запека с диета, богата на фибри, т.е. пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Пийте достатъчно вода.
  • Хигиена – поддържайте добра хигиена в аналната област. След изхождане, почиствайте внимателно с мокри кърпички или вземете душ. Избягвайте прекомерно напъване.
  • Мехлеми и кремове – използвайте мехлеми за облекчаване на болката от хемороидите и сърбежа. Алое вера може да има противовъзпалителен и антибактериален ефект. Важно е мехлемите да се прилагат правилно и аналният канал да се почиства добре.
  • Седящи бани – противовъзпалителните танини, например от дъбова кора могат да помогнат при остра болка и сърбеж.
  • Възглавници за хемороиди – ако изпитвате болка при сядане, такова приспособление може да облекчи болката от хемороидите. Тази специална възглавница има вдлъбнатина в зоната на хемороидите, което намалява натиска върху болезнената област.

Важно е също така да следвате сигналите на тялото си и да не отлагате ходенето до тоалетната. Хемороидите могат да бъдат болезнени и неприятни, но с правилна грижа, диета и хигиена те могат да бъдат контролирани и предотвратени. Не се колебайте да се консултирате с лекар при по-сериозни симптоми.

Забравете за болката от хемороидите!

Болка от хемороиди – вече не!

Независимо от причините за появата на хемороиди, техните симптоми трябва да се облекчат. Програма Хеморид представлява уникална платформа, която предоставя актуална информация и практически съвети за справяне с хемороидите. Тази платформа събира знания, информация и опит, за да ги превърне в ефективна система за контрол на хемороидите. Подарете си пълноценен живот, защото ние ви предлагаме:

За въпроси и допълнителна информация, свържете се с нашия екип на contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: