хемороиди при бременност
5
(1)

Хемороиди при бременност – възможното явление. Повечето майки с радост споделят радостната новина от бременността, въпреки това, някой от тях се сблъскват с неприятни последици от нея, както и от раждането, които често остават неизказани. Това са хемороидите, въпреки че те се срещат при почти половината от бременните. В тази статия ще разгледаме какво представляват хемороидите, защо се появяват през бременността и след раждането.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите са изключително добре снабдени съдови възглавнички, които се намират в лигавицата в края на червата. Заедно със сфинктера, те уплътняват ануса и така допринасят за задържането на изпражненията. Така, че – всички имат хемороиди, но те не се забелязват през повечето време, а едва чак, когато има проблем. Ето защо, когато говорим за хемороиди, обикновено имаме предвид симптомите, при които съдовите възглавнички са разширени и евентуално, изпъкнали – те могат да причинят различни оплаквания като сърбеж, болка и кървене след изхождане. В допълнение към физическите симптоми, хемороидите предизвикват и стрес за много от страдащите. А, самите хемороиди се разделят на 4 степени на тежест:

  • Първа степен – малки кожни възли, които не могат да се видят или усетят външно. Обикновено те не причиняват болка, но понякога могат да предизвикат яркочервено кървене.
  • Втора степен – по-големи кожни възли, които се появяват пред ануса по време на изхождане, но се прибират сами. Често може да изпитвате влажност. А, симптоми като сърбеж, парене, екзема, кървене и болка по време на изхождане са възможни.
  • Трета степен – тук вече възлите са по-големи и се появяват пред ануса при изхождане, но могат да бъдат избутани с пръсти, но не и да се приберат сами. Възможни симптоми са силна болка, и кървене.
  • Четвърта степен – тук възлите вече са по-големи и са постоянно пред ануса като не могат да бъдат избутани назад. Възможните симптоми са силна болка, кървене, сърбеж и усещане за чуждо тяло в областта.

Хемороиди при бременност – какво ги предизвиква?

Хемороидите могат да засегнат всеки, но често се появяват при жени по време на или след бременност. Около половината от бъдещите майки страдат от тях, макар и в по-леките степени. Хемороидите най-често се появяват през последния триместър от бременността, благоприятствани от различни обстоятелства като това, че прогестеронът разхлабва тъканите, съдовете, тазовото дъно и мускулите, например. Съдовите възглавнички в ануса също са засегнати и следователно са по-податливи на хемороиди при бременността. Бременните жени често се сблъскват и със запек. Полученото по-силно напрежение по време на изхождане оказва натиск върху кръвоносните съдове и допълнително насърчава появата на хемороиди при бременността. А, дори и да не страдате от хемороиди при бременността, те могат да се появят след нея – поради напъни по време на раждането.

Генетичната предразположеност към слаба съединителна тъкан и затлъстяването също благоприятстват развитието на хемороиди при бременност. Хубавото е, обаче, че хемороидите не оказват ефект върху вашето бебе.

Как да облекчите симптомите на хемороидите при бременност?

Въпреки че хемороидите при бременност обикновено изчезват сами, те често се оказват особено неприятни. А, ето ви няколко начина, с които може да ги предотвратите, лекува и облекчите:

  • Избягвайте запека
  • Движете се много и избягвайте да стоите седнали в дълги периоди от време
  • Тренирайте тазовото си дъно
  • Охлаждайте засегнатата област
  • Спазвайте добра хигиена

Първа помощ при хемороиди при бременност

Страдате ли от хемороиди при бременност? Ако отговорът е “да”, то вие може да се доверите на специалистите от Програма Хеморид. Това е уникална платформа – единствена по рода си, създадена, за да предоставя актуална информация, както и практически насочени съвети при хора, страдащи от хемороиди. В нея ще откриете на едно място знанията, опита и информацията на всички от системата, за да овладеем заедно хемороидалните образувания. Дайте си шанс за един по-пълноценен живот без болка с:

За въпроси и допълнителна информация, нашият екип е винаги на разположение – contact@hemorid.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: